Бойко Борисов обърка Дамаск с Бейрут след среща с арменския премиер

Архив Бургас

03-04-2012, 19:23

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

По стъпките на Плевнелиев, който се обърна чешкия президент Вацлав Клаус и делегацията му като към поляци

Премиерът Бойко Борисов в объркал сирийската столица Дамаск с ливанската Бейрут в изявлението си след среща с арменския премиер Тигран Саркисян в Ереван.

"Споделихме и тревогите си, които имаме за Сирия, защото за българските журналисти казвам, те, арменците, имат доста голяма общност в Бейрут. Също се тревожат за процесите, които има там. Нашата позиция, на България и на ЕС - категорично сме против този режим и това, което се случва в момента, да се избиват граждани в Сирия”, заявил Борисов, цитиран от бТВ.

Член на делегацията обаче му дал знак, че е сбъркал, но Борисов му отвърнал с въпрос "Аз какво казах?”.

След това премиерът се поправил.

"Освен в Дамаск, в Сирия, имат голяма общност и в Ливан, в Бейрут – изключително много хора, които живеят в отделни точки на арабския свят, може би, затова така съм бил разбран, но тревогите им са много големи и за двете места - и за Ливан, и за Сирия", посочил Борисов.

Това е втори подобен гаф на български държавник през последните дни, след като Росен Плевнелиев, приемайки за пръв път в качеството си на президент чужд държавен глава, се обърна чешкия президент Вацлав Клаус и делегацията му като към поляци. След това Плевнелиев се извини, а гостите приеха лапсуса с усмивка.