"Йо-йо" ефект или защо диетите ни правят дебели

Архив Бургас

03-04-2012, 18:46

Снимка:

healthmeup.com

Автор:

Михаил Желязков, кинезитерапевт

Всичко от Автора

Ако сме отслабнали с 10 кг за три месеца, следващите три месеца е много вероятно да си върнем стопените килограми, а често качваме допълнително. Какво да правим?

Броене на калории, гладуване, стресиращи срещи с кантара… усещане, познато на много жени /и мъже/.

И след целия положен труд, дисциплина и лишения, в един прекрасен ден омразните килограми се завръщат. Какво да правим?

Терминът “йо-йо ефект” придобива популярност през 70-те години на миналия век в Америка.

Ако например сме отслабнали с 10 кг за три месеца, следващите три месеца е много вероятно да си върнем стопените килограми, а често качваме допълнително.

После отново се втурваме да отслабнем, отново пълнеем и влизаме в омагьосан кръг.

Дори да не напълнеем, мастната тъкан в тялото ни се увеличава, а това, освен неприятно от естетическа гледна точка, е и опасно за здравето.

Според медицинските проучвания от 75 до 90% от хората, които отслабват с екстремни диети, възстановяват стопените килограми след като спрат диетата.

С други думи – временната диета дава и временни резултати.

Причини 

Екстремните диети, които ни карат да се лишаваме или от мазнини, или от въглехидрати, или от протеини в самата си същност предполагат проявата на йо-йо ефект след като ги спрем.

По време на диета лишаваме организма от жизненоважни вещества, имунната система отслабва. Появява се системна умора, физическа слабост, понякога дори депресия.

Груба грешка е да започнем ниско калорийна диета без съпътстващи я физически упражнения. Точно тогава метаболизмът се забавя, тялото започва да гори по-малко калории от обикновено.

Организмът е привикнал към определено количество калории, които по време на диета са намалени. През първите няколко дни или дори седмици, килограмите се топят, но после организмът се чувства „застрашен” и минава в икономичен режим на работа.

Мишел Монтиняк, който първи въвежда гликемичния индекс като „инструмент” в диетологията, пише:

"Не трябва да забравяме, че човешкото тяло не променя поведението си по отношение на ежедневните навици, толкова бързо, колкото мозъка. Тялото продължава да живее в миналото, където вероятно има съхранени спомени за глад и лишаване от храна. Тези спомени съществуват в подсъзнанието, а диетите ги съживяват."

За това и след спиране на диетата и връщането към старите си хранителни навици се връщат и килограмите – организмът се запасява за следващия период на лишения.

Истината е стара като света, но често я забравяме – за да се чувстваме добре в тялото си, трябва да се храним балансирано, не само по време на диета и да се движим активно през целия си живот.

„Диета” означава начин на хранене, а не „период от 10 дни на гладуване преди лятната отпуска, когато трябва да облечем банските”.

2-годишно изследване в САЩ, проведено сред 150 души, спазващи диети извежда следните ключови фактори за запазване на свалените килограми и трайно отслабване:

• Важно е да изпитваме удоволствие от тренировките. 45 минути упражнения дневно са достатъчни за тонус през целия ден.

• Вътрешна мотивация. Добре е да отслабнем заради себе си и по принцип, а не заради дадено събитие. Когато събитието отмине, мотивацията изчезва, а килограмите се връщат.

Очаквайте скоро и втората част в БургасУтре.бг