Втечнен газ за Европа ще минава през Бургас

Архив Бургас

03-04-2012, 12:12

Снимка:

Труд

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Идеята е горивото да стига от Азербайджан до Европа с газов терминал в Бургас, заяви премиерът Бойко Борисов по време на визитата си в Грузия. 

Втечнен газ от Азербайджан за Европа с газов терминал в Бургас може да бъде реалност до 2 г., ако Грузия успее да го докара до пристанище Поти. 

Това заяви премиерът Бойко Борисов на втория ден от визитата си в Грузия, пише в. "Труд". В Батуми Борисов посочи, че вече е поръчал предпроектно проучване за построяване на газовия терминал в Бургас.

На 26 и 27 април Борисов ще бъде в Азербайджан, за да разговаря с премиера Артур Расизаде по въпроса за диверсификацията на доставките на природен газ.

На 25 април в София пристига президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпьой и Борисов ще използва тази визита, за да го запознае с идеите за газови доставки. Ще поиска финансова и експертна помощ.

Според Борисов това ще бъде тест дали Европейската комисия действително иска да се диверсифицират доставките на газ, или това са само лозунги.

“Големите държави си регулираха въпросите с Русия. За тях това не е толкова належащо”, посочи премиерът ни. - Разбирам, че диверсификация в България се е превърнало като едно клише. Години наред министри, премиери отговарят: Работим по диверсификацията. Сега разбирам, че това е толкова геостратегически обвързано с големите сили, че без да се разбереш с тях не става.”

Борисов отбеляза, че при разговорите с президента на Грузия Михаил Саакашвили домакинът е посочил България за пример заради ниския бюджетен дефицит, финансовата стабилност и диверсификацията, която прави в енергетиката.

Енергетиката и евроатлантическото сътрудничество са основните теми, които обсъдиха в неделя вечерта Борисов и Саакашвили. “България вече е един добър пример за развитие в Европа, което дава кураж на страни като Грузия, че разширяването на Европейския съюз ще продължи, за да можем да се присъединим към него”, каза на госта си президентът.

Той изтъкна, че България и Грузия са направили много и сега трябва да използват взаимните си плюсове, за да засилят сътрудничеството помежду си.

Реализацията на енергийните проекти, която бе центърът на разговорите на Борисов с грузинския му колега Ника Гилаури, бе основна тема и в беседата му с президента на Грузия. Транзитът на втечнен газ през Черно море може да доведе до диверсификация на доставките и намаляване на цените на руския газ за България, убеден е Борисов.

Той пропусна голяма част от програмата за понеделник - посещение в Историческия музей и Музея на окупацията, както и панорамната обиколка на Тбилиси. Оказа се, че Саакашвили лично му е показал страната си. Преди да отлети за Батуми, той го докара с хеликоптер на летището, откъдето министрите поеха с грузински самолет. Както президентът, така и премиерът Ника Гилаури демонстрираха прекрасни взаимоотношения с Борисов. В понеделник вечерта гостите бяха на традиционна кръчма с танци с мечове, в която опитаха чача - местната ракия. Вечерта завършила в бар.

В центъра за публични услуги в Рустави, аналог на нашия КАТ, Борисов и министърът на транспорта Ивайло Московски присъстваха на демонстрация, при която за 15 минути получиха “нужните им документи”.

Премиерът се срещна и с грузинския патриарх Илия Втори и се поклони в древната катедрала “Светицховели” (“Светият стълб”), която се намира в Мцхета - някога столица на грузинската държава Иберия, а днес резиденция на Светия синод на Грузинската апостолическа църква. Борисов запали свещ пред иконата на Св. Богородица, почитана като небесна покровителка на Грузия.

Храмът “Светицховели” е една от най-старите християнски църкви, построен през IV век, когато Грузия приема православието.

Борисов чу и легендата, разказваща, че катедралата е издигната на мястото, където е бил донесен пречистият хитон на Исус Христос. Римски войник го откупил и подарил на сестра си Сидония, която починала в мига, в който го взела в ръце, но на гроба й изникнало свещено дърво. Точно то дало името на храма. Тук се съхранява и друга старозаветна светиня - мантията на св. пророк Илия. В древната катедрала са и гробниците на грузинските царе и на князете от рода Багратион.

В Батуми управителят на Бургаска област Константин Гребенаров подписа споразумение за установяване на икономически и културни връзки между областта и автономна република Аджария с председателя на правителството на Аджария Левон Варшаломидзе.