Секс услуги носят над милиард печалба на организираната престъпност

Новините

03-04-2012, 15:02

Снимка:

www.livenews.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

 От ДДС измамите приходите са 700 млн.лв., а разпространението на нелегални цигари се е превърнало в най-бързо растящия пазар за организираната престъпност в периода на кризата 

1,26 млрд. лева на година печели организираната престъпност в България от трафик на сексуални услуги,

сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията, който прави оценка на заплахите от тежката и организирана престъпност за последните 2 години, съобщи Дарик. По думите на Тихомир Безлов от ЦИД, вътрешният пазар на проституция у нас е малък. Според главния секретар на МВР Калин Георгиев това от части се дължи на факта, че повечето от престъпните групи, владеещи проституцията по заведенията вече са разбити, в следствие на което бизнесът с продажба на плът се прехвърля към държави с легална проституция като Швейцария, Австрия и Германия.

От ДДС измамите приходите са 700 млн.лв., а разпространението на нелегални цигари се е превърнало в най-бързо растящия пазар за организираната престъпност в периода на кризата. За 2 години нелегалното разпространение на цигари без бандерол у нас се е утроило, сочи анализът на ЦИД. По данни от ГДБОП и Криминална полиция, хероиновият пазар у нас през последните години се е свил сериозно, вследствие на лошата реколта от мак през 2010 г., както и на изчезването някои от важните криминални структури, занимаващи се с контрабандата.

Ръст бележи потреблението на синтетични наркотици, кокаин и най-вече на марихуана. За миналата година около 350 млн. лева е стойността на вътрешния наркопазар у нас, обясни Тихомир Безлов.
Според доклада на ЦИД за последните години се наблюдава свиване на корупцията, свързана с наркопазара и контрабандата, но същевременно остава силно влиянието на олигархията и престъпността на т.нар. "бели якички" и връзките им с организираната престъпност в България.