България е сред най-нещастните страни в света

Новините

03-04-2012, 14:48

Снимка:

blogspot.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

 Докладът обхваща периода между 2005 г. и 2011 г., а поводът за публикуването му е конференция на ООН за щастието на нациите, започнала в понеделник 

България е сред най-нещастните страни в света.

Дания е първа в огласеният първи по рода си доклад World Happiness Report и е в компанията на следващите я Финландия, Норвегия и Холандия, Канада и др., съобщи Дневник. България е почти на дъното (147-о място сред 156 държави) и се нарежда заедно с Конго, Танзания, Хаити, Коморските острови, Бурунди, Сиера Леоне, Централната африканска република, Бенин и последната - Того.

Докладът обхваща периода между 2005 г. и 2011 г., а поводът за публикуването му е конференция на ООН за щастието на нациите, започнала в понеделник. Той е дело на базираният в САЩ Earth Institute (част от Колумбийския университет) и редактиран от директора на института Джефри Сакс, Ричард Леярд и Джон Хелиуел. Авторите са събрали данни от няколко световни социологически и икономически проучвания, както и информация от национални и международни анкети.

Най-нещастните държави са и сред най-бедните. Хората в четирите най-щастливи имат доходи до 40 пъти по-високи от тези в най-нещастните, посочва докладът. Скандинавците живеят средно с 28 години по-дълго от гражданите на "нещастните" страни.

Според авторите икономическият растеж и парите не са единственият определящ фактор. Типичен пример за това са САЩ, които за последните 30 години са постигнали забележително икономическо развитие, но усещането на хората за щастие е останало почти непроменено (страната е на 11-то място в класацията).Взети заедно, много по-важни са и такива неща като здравословното състояние, усещането за свобода, силните връзки в обществото и възможността да разчиташ на някого, стабилните семейства, доверието към управляващите, отсъствието на корупция.

Други изводи, които се правят от доклада, са, че безработицата причинява също толкова нещастие като раздялата или загубата на близък човек; на работното място сигурността и добрите отношения носят повече удовлетворение от размера на заплатата и работното време.

Когато хората се държат добре, това прави повечето в обществото щастливи.В развитите държави жените са по-щастливи от мъжете, докато в бедните картината е по-скоро смесена. Хората се чувстват най-нещастни, когато са на средна възраст.