Румъния пусна Шеврон да търси шистов газ на бг-границата

Архив Бургас

29-03-2012, 13:26

Снимка:

chevron.com

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Над 5 хил. души участваха в протест срещу плановете на компанията

Румънското правителство одобри секретни споразумения с американската компания "Шеврон", съобщават румънски медии.

Букурещ е одобрил споразумения за концесия за изследване-развитие-експлоатация, сключени между Националната агенция за минерални ресурси и "Шеврон" - втората по големина петролна група в САЩ, за периметрите Вама Веке, Адамклиси и Костинещ - последните две на черноморския бряг.

Споразуменията са факт след среща на премиера Михай Ръзван Унгуряну с представители на американската компания и влизат в сила от 28 март.

След среща в началото на месеца между премиера и представители на "Шеврон", официални румънски източници заявиха, че американската компания иска да се подсигури, че може да започне тази година сондиране за шистов газ в Румъния в контекста на решението на България за анулиране договорките със София.

Местните медии припомнят, че над 5 хил. души участваха в протест срещу плановете на компанията.

Този въпрос е актуален и на ниво президентска администрация. В речта си в парламента в началото на март президентът Траян Бъсеску за първи път говори за икономическия потенциал на експлоатацията на шистов газ в Румъния.

През януари българският парламент блокира проучванията и добива на шистов газ у нас, като наложи безсрочна забрана на технологията, с която се прави това, под натиска на граждански протести. Това стана шест месеца след като през юни 2011 г. правителството даде разрешение на "Шеврон България експлорейшън енд продъкшън" за проучване на нефт и газ в "Блок 1 Нови пазар". Компанията трябваше да представи работна програма за дейностите, които смята да извършва, а след това да бъде сключен и самият договор. За това България трябваше да получи 30 млн. долара.