Росатом: България не ни е уведомила официално за АЕЦ "Белене"

Архив Бургас

29-03-2012, 08:23

Снимка:

1tv.ru

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Българският премиер изглежда не е вникнал до края в проекта АЕЦ "Белене",  коментират в Русия

България не е уведомила "Росатом" за отказа от проекта АЕЦ "Белене", заяви за РИА "Новости" говорителят на руската държавна корпорация Сергей Новиков.

"Не можем да общуваме с българските си партньори само чрез медиите и предпочитаме да изчакаме тяхната официална реакция за взетото решение", каза той.

Българският премиер изглежда не е вникнал до края в проекта АЕЦ "Белене", заяви за РИА "Новости" почетният член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, председателят на Общественият съвет на Ростехнадзор, член-кореспондентът на Руската академия на науките Владимир Грачов.

"Усещането е такова, че г-н Борисов така и не е успял да вникне в проекта, за който взима решение. Реакторът /за АЕЦ/ не е възможно така лесно да се прехвърли от една площадка на друга, когато няма нито техническа и икономическа обосновка, нито експертиза, нито проект за нов блок за АЕЦ "Козлодуй", каза той, предава Дарик. Според експерта това означава, че реакторът ще бъде "поставен под ключ" в близките 10 години.

Грачов също така отбеляза, че българският премиер в качеството на причина за отказа посочва плащанията на лихвите по кредита за строителството на АЕЦ "Белене", "докато в същото време руската страна е предложила схема, според която българският държавен бюджет въобще ще бъде изваден от процеса по финансиране на проекта". "Всички операции ще осъществява проектната компания, а дългът ще се погасява от приходите от произведеното електричество, т.е. след пускането в експлоатация на централата", каза той.

Грачов също така акцентира върху думите на Борисов, че на седми енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" /който все още не съществува/, ще бъде използвано хибридно ядрено гориво. "Към днешна дата това е в сферата на фантастиката. Изказването на българския премиер за момента напомня набързо измислено обяснение, с което да се прикрие неспособността на българското правителство да вземе истинско решение по проекта вече няколко години", подчерта Грачов.

България се отказа от строителството на АЕЦ "Белене". Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че цената за нейното изграждане е много висока. "Нямаме възможност да платим тези пари", категоричен беше той.

БГНЕС припомня, че България започва изграждането на АЕЦ "Белене" още през 80-те години, но с разпадането на социалистическата система проектът е замразен в началото на 90-те години. Новият договор между АСЕ и НЕК за изграждането на АЕЦ е сключен през ноември 2006 г., на базата на който се изпълняват всички дейности по проекта "Белене". През юли 2008 г., след подписването на Протокол за откриване на площадката "Белене", започват строителните дейности.

"Атомстройекспорт" /АСЕ/ предложи на страната ни един от най-съвременните проекти за атомна станции, който се отнася към поколението 3+. Проектът отговаря на всички изисквания на възложителя и на международните норми и препоръки на Международната агенция за атомна енергия, заявяват от АСЕ.

Една от важните задачи, която стои пред такъв мащабен проект, е намирането на финансиране. Първоначално към проекта прояви интерес германският енергиен гигант Ер Ве Е, но той се отказа през 2009 г. заради неясноти. Държавната корпорация "Росатом", чиято дъщерна компания е АСЕ, също така привлече и инвеститори за "Белене". Това бяха водещият финландски енергиен концерн "Фортум" и френската компанията "Алтран". Подписан бе тристранен меморандум между НЕК, "Росатом" и чуждестранните инвеститори. В съответствие с него чуждите компании получават възможността да увеличат своя дял в Проектната компания от 1% на 25%, за сметка на намаляването на дела на Русия и България.