Турция подкрепи иранската ядрена програма

Новините

29-03-2012, 17:04

Снимка:

AFP.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Реджеп Ердоган изрази подкрепа за ядрената програма на Иран и осъди агресивния език и военните заплахи срещу ислямската страна, по време на посещение в Техеран

Турският министър-председател Реджеп Ердоган обяви подкрепата на страната за ядрените амбиции на Иран по време на среща с президента на ислямската страна Махмуд Ахмадинеджад.

„Правителството и народа на Tурция винаги ясно са подкрепяли ядрените позиции на ислямска република Иран и ще продължат строго да следват същата политика и в бъдеще“ каза Ердоган, цитиран в изявление от офиса на Ахмадинеджад.

От Техеран благодариха на Турция за „ясната и откровена“ позиция по въпроса.

Турският министър председател проведе разговори и  с върховния лидер на Иран – аятолах Али Хаменей.

Иран обяви в сряда, че проточващите се от много време преговори за ядрената програма ще бъдат подновени на 13ти април, на място, което предстои да бъде уточнено. Предпочитанно място за провеждане на събитието е  Истанбул .

Последните преговори по въпроса през януари също бяха там, но приключиха с провал. 
„Военните заплахи срещу страна, която иска да овладее мирна атомна технология не са приемливи“, Ердоган осъди враждежбния език насочен срещу Иран.

Турция разчита на Техеран за 30 процента от вноските си на петрол, и отказа да се присъедини към санкциите наложени от САЩ и Европа.
Въпреки това, Анкара е член на НАТО и е съгласна да разположи части от противоракетния щит, който може да бъде използван срещу Иран.