30 март : Кюфтенца от булгур и коприва

Архив Варна

29-03-2012, 16:53

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Организма е твърде уязвим и реагира остро на непознати и трудно смилаеми храни.

Луната утре е в Рак и ще активира водния тригон, стимулиращ процесите, свързани с движението на течностите в организма - кръв, лиммфа и др.

Желателно е да се намали приема на течности и в менюто да присъстват горещи, сухи и леки храни. При Луна в Рак организмът се нуждае и усвоява пълноценно храни, богати на протеини, йод и калциев флорид. Подходящи за консумация са млечните продукти, яйцата, картофите, лукът, зелето, цвеклото и цитрусите. Подправките на Рака са розмарин, мак, градински чай, копър. Здравословно и полезно е също така да консумираме повече риба и морски продукти. Луната в Рак  е господарка и тук кулинарните й умения целят да постигнат уют, грижа, сигурност и здраве. Тя не обича да гладува и държи да поднася и консумира прясно приготвена, топла храна.

9 лунен ден. Днес не бива да си правите кулинарни експерименти и да изпробвате за пръв път нови ястия и продукти. Организма е твърде уязвим и реагира остро на непознати и трудно смилаеми храни. По тази причина е желателно да се избягва косумацията на месо и гъби, а преяждането може да нанесе сериозни поражения върху организма. Храната трябва да е проста, продуктите натурални и с изяснен произход. Полезни са зърнените храни и ориза.

Кюфтенца от булгур и коприва

Продукти:

200 г булгур
1 купа прясна коприва
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
20 г масло
1 яйце
сол
олио за пържене

Приготвяне:

Булгурът се сварява, като когато е почти готов се прибавя маслото и се посолява.
Отделно копривата се пуска във вряща вода и ври около 5 минути. Отцежда се. След като се охлади, се изтисква добре от водата и леко се пасира.
Чесънът и лукът се нарязват на ситно. Всички продукти се омесват и от така приготвената смес се оформят кюфтенца, които се овалват в брашно и се пържат.
Сервират се с млечен сос, който можем лесно да приготвим като добавим към чаша кисело мляко една пресована скилидка чесън и поръсим със зелени билки и подправки-копър,мента или джоджен.
Кюфтенцата са вкусни и студени, така че спокойно можете да приготвите и двойна доза.

Забелязвам напоследък, че бабичките по пазара постепенно удвеличават количеството коприва в торбичките, така че вероятно ще ви остане след приготвянето на кюфтенцата. Нека бъдем добри и съвестни домакини както Луната в Рак и да използваме всичко, с което разполагаме. Ето едно чудесно предложение за

Крем супа от коприва

Продукти:

2-3 шепи коприва
2 големи картофа
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 морков
1 ч.л. червен пипер
бучка масло
сол
щипка семена-маково, ленено, сусамено

За застройката:

2 с.л. брашно
1 кофичка кисело мляко

Приготвяне:

Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват на едри парчета. Посоляват се, добавя копривата и се заливат се с вода, колкото да ги покрие. Сваряват се и  пасират.
Супата отново се слага на котлона. Добавят се подправките и семената . При непрекъснато бъркане се изсипва и разбитата застройка. Ако е необходимо се долива още вода. Щом кипне, супата е готова.

Добър апетит!