Михаил Горбачов възстановява партията си

Архив Бургас

23-03-2012, 10:35

Снимка:

mediafax.ro

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Олигархът милиардер Александър Лебедев е готов да подкрепи Горбачов в новото опозиционно движение

Бившият и единствен президент на СССР Михаил Горбачов смята да възроди Социалдемократическата партия на Русия, съобщи агенция "Интерфакс".

81-годишният Горбачов, символ на руската перестройка е заявил, че е готов да рестартира партията, която ръководеше между 2001 и 2004 година, но няма да я оглави като лидер.

В Русия бе приет закон за по-лесна регистрация на политически партии. Според руската централна избирателна комисия може да се очаква появата на десетки нови формации. Една от тях вероятно ще бъде възродената партия на Горбачов.

Михаил Сергеевич Горбачов посочи, че е готов сериозно да се заеме с организационните въпроси. Горбачов е на мнение, че в момента цари хаос в руското политическото пространство и Социалдемократическата партия може да обедини огромни кръгове. "Моля всички, които имат социалдемократически възгледи, да дадат своите предложения. Могат да изпратят писмо във фонда ми или електронно съобщение. Нека започнем сериозно организационна работа", казва Горбачов пред "Интерфакс". В същото време бившият президент на СССР няма намерение да застава начело на партията, предаде радио „Ехото на Москва”.

Олигархът милиардер Александър Лебедев, който притежава британските вестници "Индипендънт" и "Ивнинг Стандарт", заяви, че е готов да подкрепи Горбачов, ако се включи пак в активната политика.

Лебедев се обяви за привърженик и съратник на бившия президент. „Аз автоматично подкрепям това, което днес Горбачов предложи”, подчерта Лебедев и поясни, че тази инициатива е била обсъждана и по-рано, подготвена е програмата, както и бюджетът на партията. Той казва и стар съветски лозунг: "Партията казва "трябва", а комсомолът отговаря "дадено". Така и аз съм готов за саможертви."

Социалдемократическата партия на Русия (СДПР) е създадена през 2001 г. Само три години по-късно Горбачов обаче се отказва от лидерството заради вътрешнопартиен конфликт и през 2007 г. партията се саморазпуска.

Раздвижване на руската политическа сцена предизвика и анонсът за създаването на нов партиен субект, който ще се центрира в социалнодемократическия спектър. Опозиционното движение беше създадено от лидера на Ляв фронт Сергей Удалцов и двама депутати лявоцентристи от Държавната Дума с цел да обедини разпокъсаната опозиция срещу управлението на новия стар президент на Русия Владимир Путин, спечелил нов 6-годишен мандат начело на държавата.

Генадий Гудков, представител на парламентарната група на "Справедлива Русия", коментира, че следващите парламентарни избори ще се проведат по-рано от 2017 година, което медиите разтълкуваха като заявка за участие в предсрочен вот. Въпреки че новото ляво социалдемократическо движение отправи призиви за присъединяване на всички леви сили, засега то не е получило отговор.