$2 трилиона е вредата от глобалното затопляне върху океаните

Животът

22-03-2012, 16:56

Снимка:

scienceaddict.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

"Ако не намалим сериозно въглеродните емисии, стойността на пораженията върху океаните ще достигне до $1,98 трилиона на година" се казва в доклад на Стокхолмския институт по околната среда

Стойността на пораженията на световните океани от климатичните промени може да достигне $2 трилиона на година преди 2100-а, ако не бъдат приети спешни мерки за ограничение на парниковите емисии. 

Това съобщиха учени в доклад публикуван в сряда. Според него без спешни действия за ограничаване на парниковите емисии, средната глобална температура може да се вдигне с 4 градуса по Целзий до края на века. Това ще доведе до окисляване на океаните, вдигане на морското равнище, замърсяване на морето, миграция на видове и по-силни тропически циклони. Също така ще заплаши коралните рифове, и ще повлияе отрицатлено на рибните запаси.

В проучването, водено от експерти от Стокхолмския институт по околната среда, са анализирани най-сериозните заплахи пред световната морска среда. То съобщава, че богатите на водород торове и отпадъци ще отнемат кислорода от големи ространства и ще доведат до т. нар. Хипоксични мъртви зони. Такива има вече на над 500 места по света.

„До 2100-ната, стойността на пораженията, ако не намалим сериозно емисиите, ще се повиши до $1,98 трилиона, или 0,37% от глобалния вътрешен продукт“ казват от института.

Загубите за туризма ще бъдат най-големи – около $639 милиарда годишно. Намаляването на възможността на моретата да попиват въглероден диоксид ще доведе до загуби на стойност $458 милиарда.

Ако бъдат намалени емисиите на парникови газове и повишението на температурите се ограничи до 2,2 градуса по Целзий, ще бъдат избегнати около $1,4 трилиона от загубите.

Изследването не е начислило парична стойност за загубата на някои видове, както и за промяната в традиционния начин на живот на крайбрежни общности.

Експертите също така препоръчват ООН да посочи комисар по океаните, който да координира изследванията и дейностите свързани с опазването им да бъдат по-интегрирани в икономиката и политиката. Друга задача на комисаря ще бъде подготовката за очаквано повишаване на морското ниво с 1-2 метра до края на века.

Морските екосистеми съдържат много повече вългероден диоксид, отколкото сухоземните гори, но биват увреждани с много по-стряскаща скорост, и все още не са включени в политиките за намаляване на въглеродните емисии.