Светът трепери от страх пред опитите на Северна Корея да изстреля сателит в орбита

Новините

21-03-2012, 16:08

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Експерти очакват ракетата да се разпадне и катастрофира в Южна Корея

Изостаналите технологии и липсата на опит на Северна Корея в изстрелване на ракети в космоса, предизвикват страх у съседите й.


Пхенян планират изстрелване на сателит в космоса по случай 100-годишния юбилей от раждането на Ким Ил Сунг – основателя на нацията. Япония, Южна Корея и САЩ вече са изразили опасенията си, относно изстрелването. Според тях това е лошо прикрит тест за изстрелване на ядрени ракети. Експерти очакват катастрофален провал. Очакват ракетата да катастрофира или да се взриви малко след излитане, най-вероятно над Южна Корея.

Ракетата Унха-3 е домашно производство и ще бъде първата изстреляна от летището Тонгчанг-ри, близо до границата с Китай. Пхенян са предупредили, че ракетата ще лети на юг и разпадащите се корпуси се очаква да паднат на 87км от брега на Южна Корея. Ракетата ще прелети над източно китайско море, Япония и Тайван преди последния корпус да падне близо 118 мили от бреговете на Филипините.

Единствения предходен опит на страната в изстрелване на сателити е през 2009, когато първата част от ракетата падна в японско море, а основната прелетя Япония и катастрофира в Тихия океан. Страната обяви изстрелването за успешно, въпреки че никоя световна агенция не е намерила следи за съществуването на подобен сателит в орбита.

Към момента Япония изчислява планове за прихващане на ракетата, ако наближи японско небесно пространство. Разполагат ракетни установки с ракети Пейтриът, анти-ракетни батареи и Аеджис унищожители в японско море.

Експерти вярват, че ракетата ще е най-уязвима в началните стадии на излитане. Ще бъде подложена на огромно напрежение и може да се разпадне. Имайки в предвид близостта до Южна Корея, парчета и останки може да започнат да падат на тяхна територия.