3,2 млн. души на работа в Пентагона

Архив Пловдив

20-03-2012, 13:53

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

US министерството на отбраната е най-големия работодател в света

Пентагонът е най-големият работодател в света.

КЗа американското министерство на отбраната работят 3,2 млн. души. Освен редовната войска в цифрата влизат още националната гвардия, резервът и цивилният помощен персонал.

Втори в листата на топ работодателите е Китайската народна освободителна армия- 2,3 милиона души. В цифрата обаче се включва само редовната войска - без цивилния персонал, както е при пентагона.

На трето място е американската верига супермаркети "Уолмарт", за която работят 2,1 милиона служители, включително и почти 200 000 души от британското подразделение на компанията.

Четвърта е американска компания "Макдоналдс" с 1,9 милиона служители. 80% от ресторантите обаче са франчайз-1,5 милиона от тези хора са наети от други компании, въпреки че те всички носят еднаква униформа на "Макдоналдс".

На пета позиция е Националната здравна служба на Англия с 1,7 млн.служители.

Петролната компания на Китай заема шеста позиция. За Chinese National Petroleum Corporation работят 1,7 милиона души. Следващата позиция също е за китайска компания. State Grid Corporation of China е най-голямата компания за пренос и разпределение на ток в света и е с 1,6 милиона души персонал. На осмо място се класират индийските железници с 1,4 млн.служители. Планира се назначаването на допълнително още 100 000 души през 2012 г.

На девето място в списъка са индийските въоръжени сили, 1,3 млн. души, а десета е тайванската компания Hon Hai Precision Industry, производител на електроника е 1,2 млн. работници и служители.