Оризът покори изкуството

Архив Пловдив

19-03-2012, 09:57

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Последната творба на двамата новатори Кунка Бакалова и Момчил Николов е скулптура на жена, изцяло направена от десетки килограма ориз

Как от ситните зрънца се твори изкуство, показват Кунка Бакалова и Момчил Николов.

Какво е общото между ориза, горелката и изкуството? Отговорът дава уникалната изложба. Творбите в нея показват, че освен за ядене, оризът служи и за изкуство. Вместо за изгаряне горелката може да превърне едно дървено платно в истинска храна за ценители.

Изложбата „ОриС” ще бъде открита утре от 18 ч. в изложбения салон на мол „Галерия Пловдив”. Това не е просто поредната експозиция, а е новаторски проект с автори Кунка Бакалова и Момчил Николов. Тези двама смели творци са от Карлово и неотдавна създават арт център ОРХИДЕЯ. Момчил е завършил НХА -  скулптура в класа на именития проф. Крум Дамянов. Кунка Бакалова е дизайнер, дама със завидно умение да се провокира сама и да провокира зрителя. И така този тандем ражда нещо ново, различно и интригуващо.


Оризът е основният материал в творбите на Кунка Бакалова от няколко години, когато съвсем случайно осъзнала, че той може да се използва за нещо повече от храна.
Покрай работата си, художничката научила за ориза повече от всеки друг - като факта, че по света има около 350 хиляди вида от него. Работи с няколко десетки от тях. За творбите й помага Момчил, който също направил откритие, при това отново случайно – вместо с четки, рисува с горелка, на дървено платно.
А резултатът надминал очакванията му. Няколко години по-късно и двамата са спокойни – материали за творбите си ще намерят от път и над път. При това – почти безплатни.
Последната творба на двамата новатори е обща – скулптура на жена, изцяло направена от любимия на Кунка ориз.
Отнела им е десетки часа неуморна работа и още толкова килограма материал. Все пак, за разлика от готвените ястия с ориз и двамата са категорични – статуята няма срок на годност.

Уникалната изложба „ОриС” включва картини, пластични композиции от ориз. Дошлите на откриването ще се насладят и на модно ревю, в което манекените ще представят дрехи от ориз, бижута, обувки. По време на изложбата посетителите ще имат шанса да си закупят бижута и картички от ориз, да отнесат в дома си късче от оризовите творения на Кунка Бакалова и Момчил Николов.

За Оризът като ОриС , за творческите находки на двамата автори ще научите в периода   20 март - 14 април.