Пътуваме с влак стрела до Истанбул и Анкара

Новините

18-03-2012, 12:23

Автор:

в. Монитор

Всичко от Автора

България ще получи пълна информация за проекта на Турция за изграждане на високоскоростна железопътна мрежа, част от която вече функционира на южната ни съседка

Газовата и жп връзката между България и Турция ще са във фокуса на съвместното заседание на двете правителства, които ще заседават заедно в Анкара във вторник, съобщи „Монитор” по информация от Министерски съвет.

Основен акцент на срещата ще е осъществяването на връзка за доставки на природен газ между двете страни, както и сътрудничеството в областта на транспорта. България ще получи пълна информация за проекта на Турция за изграждане на високоскоростна железопътна мрежа, част от която вече функционира на южната ни съседка. Намерението на Анкара е през 2015 г. един от лъчите и да достигне границата с България при ГКПП „Капитан Андреево”, като така ще имаме възможност за лесен високоскоростен достъп до някои от най-големите турски градове. Това е залегнало и в „Европейска стратегия 2020”, според която всички държави в Европа, включително и България, трябва да изградят мрежа за влакове стрели. Това практически означава, че след няколко години разстоянието София-Анкара ще е не повече от 2 часа.
Южната ни съседка пък ще търси начин да увеличи бизнес инвестициите у нас. Страната ни е добър домакин на турските компании, твърдят от външно министерство. Като доказателство за това те посочват нарастващия стокообмен между двете държави, който се е увеличил с 600 милиона евро от 2010 до 2011 г., като през последната година размерът му се изчислява на около 3 млрд. Евро.