Дянков: Имигранти могат да решат демографските ни проблеми

Новините

16-03-2012, 11:09

Автор:

в.Новинар

Всичко от Автора

След 38 години 53,9 на сто от хората в България ще са в работоспособна възраст

Пенсионерите в България през 2050 година ще бъдат 33 на сто от населението на страната, сочат данните от прогнозата на Световната банка,

представен от главния икономист на институцията за Европа и Централна Азия Индермит Гил,цитирани днес от „Новинар”. В доклада е записано, че след 38 години 53,9 на сто от хората в България ще са в работоспособна възраст. В момента този процент е 68,3. По думите на Гил докато Северна Америка ще увеличава броя на работниците си, Европа ще губи своите.

„Ние ще губим приблизително по 1 млн. работници годишно. Страни като България и Румъния ще губят дори повече работници като съотношение спрямо работната сила. На това трябва да се обърне внимание", подчерта главния икономист на институцията за Европа и Централна Азия. Друга важна тенденция е продължителността на престоя на хората на пазара на труда и продължителността на живота. Демографският проблем в България може да бъде решен с увеличаване на работната сила чрез имиграция, заяви финансовият министър Симеон Дянков. Като икономист бил убеден, че стига икономиката ни да се развива по-бързо, като сравнително малка България може в кратък период от време да обърне тенденцията и да привлича допълнителна работна ръка чрез имиграция. Според него това важи и за цяла Европа.