Кокаинът в България - с конска упойка

Архив Бургас

15-03-2012, 11:08

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

За да не изгубят клиентите си, дилърите започнали да предлагат наркотик, разработен на основата на веществата кетамин или фентанил, използвани във ветеринарната и хуманитарната медицина като упойка за коне или болкоуспокояващо при пациенти с рак

Кокаинът на българския пазар е с доста ниско качество.

Много рядко сме попадали на по-чисти проби. Слагат му разни примеси и конски упойки. Доста падна и качеството на хероина, съобщи пред БНР началникът на сектор в отдел „Наркотрафик” към СДВР инспектор Николай Хаджиев.

За да не изгубят клиентите си, дилърите започнали да предлагат наркотик, разработен на основата на веществата кетамин или фентанил, използвани във ветеринарната и хуманитарната медицина като упойка за коне или болкоуспокояващо при пациенти с рак. Опиатът е известен като бял хероин и води до рязко отслабване, удря сърцето и причинява блокиране на мозъчния център, отговарящ за дишането, поради което често се стига до колабиране.

Хаджиев добави, че в София месечно се продават 10 килограма кокаин, а в повечето случаи дрогата е с лошо качество. Това сочат неофициални данни на столичната полиция. Напоследък трафикът от Латинска Америка минава през Атина и оттам идва в България.

По думите му качеството на кокаина в София е лошо, макар че цената на един грам от този вид дрога струва 130 лв. „На 90 процента дилърите на кокаин от дълго време работят с клиенти. Всеки от купувачите си знае кой му е дилърът и са доста затворен кръг от хора. Много е трудно да се хване кокаинът от дилър, защото той работи с персонал - със сервитьорки, с бармани, с охрана”, поясни инспекторът.