Корейци клонират мамут

Новините

13-03-2012, 17:10

Снимка:

slashgear.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Корейските учени ще използват клетки от новоотркити останки в Сибир за да възродят древния бозайник

Вълнистите мамути могат да бъдат възродени, смята екип от руски и корейски учени.

Те ще клонират индивид запазен във вечните ледове на Сибир.

Отговорник за задачата ще бъде Хуан Уо-Сук, който създал първото в света клонирано куче през 2005. Той ще използва ядро от клетка на мамута, и ще го имплантира в яйцеклетка на слон.  

Корейците смятат, че проекта може да започне още тази година. 

Василий Василев, заместник-ректор на северо-източния федерален университет на Република Саха, подписал споразумение за изследването със Уо-Сук от южнокорейската изследователска фондация Суам Биотек.
Предстоящият проект следва откритието на мамутски кости с добре запазен костен мозък в Сибир миналото лято.

„Първата и най-важна мисия е да възстановим клетките на мамута“ казва изследователя в Суом Биотек Хуан Ин-Сун, пред AFP. “Това ще е сложна задача, но вярваме,че е възможна, защото нашия институт  е добър в клонирането на животни“.

Корейската фондация обяви, че ще започне изследвания тази година, веднага щом руснаците изпратя останките. Руксите учени вече водят преговори с японския университет Кинки за съвместни изследвания догодина, за пресъздаване на големия бозайник.

Мамутите са изчезнали преди около 10 000 години. Но откритието от август миналата година увеличава шансовете за успешно клонитане.  

Глобалното затопляне разтопява замразената почва в източна Русия, което води до откритието на голям брой замразени мамути.