Гугъл пусна лого за 8-ми март

Животът

08-03-2012, 14:17

Снимка:

Google.com

Автор:

Варна Утре

Всичко от Автора

С логото по случай международния ден на жената, от известната търсачка ни припомнят за 100-годишната история на празника

 Гугъл пусна ново лого по случай международния ден на жената.

Това е четвъртият път, в който компанията отбелязва празника по този начин.

Гугъл пуска десетки картинки всяка година, въпреки, че много от тях са специфични за отделните държави – например 3-ти март, ден на освобождението от османска власт за България и ден на момичетата в Япония.

Международният ден на жената се празнува от около 100 години, но има сложна история – значението му се променя с времето и дори днес има различно значение по различни места на света.

В ранните си дни, събитието имало социалистически привкус. Националният ден на Жената е празнувам в САЩ през 1909 след декларация на Социалистическата партия на Америка.

Следващата година на Международната конференция на работещите жени в Копенхаген Клара Зеткин предлага идеята за международен ден за поддръжка на правата на жените. Предложението е прието с пълно мнозинство.

През 1911, международният ден е отпразнуван в Австрия, Дания, Германия и Швейцария със демонстрации за права за гласуване и работа за жените. Над 1 000 000 човека се присъединили към демонстрациите, според доклади на ООН.

През първата световна война, денят на жените в Русия става център за протеси срещу участието на страната в конфликта. Те достигнали връхната си точка през 1917 когато станали фокус на недоволството, довело до падането на царя.

През 1975 ООН започна да празнува Международен ден на жената на 8-ми март. Две години по-късно Генералната асамблея приела резолюция, приканваща страните членки да отблеязват събитието.

Наскоро ООН фокусира празника около определени теми свързани с правата на жените. През 2004 това беше „Жените и ХИВ/СПИН“. През 2007  -  „Равен достъп до образование, обучение, наука и технология: Път към добра работа за жените“

Тази година темата е "Овластяване на жените от земеделски райно за слагане на край на глада и бедността".