Щети за над 22 хиляди лева от наводнението в Първомайско

Архив Пловдив

05-03-2012, 16:27

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

38 семейства в общината са пострадали. Водата е унищожила мебели и битова техника за 14 682 лв. Пораженията върху селскостопанските култури са на обща стойност 8 150 лв., от които 5 хиляди са за унищожена готова за реализиране на пазара продукция.


Наводнението от язовирите в Първомайско миналата събота са нанесли щети на домакинствата и стопанствата на обща стойност над 22 хиляди лева, съобщи кметът на Първомай Ангел Папазов.
38 семейства в общината са пострадали. Водата е унищожила мебели и битова техника за 14 682 лв. Пораженията върху селскостопанските култури са на обща стойност 8 150 лв., от които 5 хиляди са за унищожена готова за реализиране на пазара продукция – марули.
Пловдивската структура на БЧК ще направи утре дарение за пострадалите домакинства. Червенокръстците са осигурили дрехи, одеяла, вода, сокове, машини за изсушаване.
Дарение на бедстващите прави и почетния консул на Германия в Пловдив Мариана Чолакова. От немски фирми, работещи на територията на Пловдивска област, тя е осигурила строителни материали за 9 х.лв.
На предстоящата сесия на ОбС-Първомай кметът Ангел Папазов ще внесе предложение и градската администрация да подпомогне финансово пострадалите домакинства.
Кметът Папазов смята, че опасността в село Искра все още не е преминала. Водата  в язовир Попово е на 1 метър от преливника. Съоръжението е почистено и готово да поеме водна маса. Яз. Езерово прелива с по 5-6 см, но ситуацията не е опасна, тъй като основният спускател е отворен.
Ангел Папазов покани следващото заседание на кризисния щаб да се проведе в ресторанския комплекс на брега на яз. Брягово. Заседанието ще бъде на 19 март.