ГЕРБ превзе Националното сдружение на общините

Новините

01-03-2012, 16:16

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Местата бяха разпределени между ГЕРБ, БСП и ДПС – 12-8- 3. За председател на сдружението беше избран независимия кмет на Пазарджик Тодор Попов

За първи път в 15-годишната история на Националното сдружение на общините (НСОРБ) начело на организацията няма да бъде кмет от БСП,

а СДС няма свой представител в 23-членния управителен съвет, съобщи Mediapool, като се позова на решенията на общото събрание на сдружението на общините.

Местата бяха разпределени между ГЕРБ, БСП и ДПС – 12-8- 3. За председател на сдружението беше избран независимия кмет на Пазарджик Тодор Попов, чиято кандидатура е била съгласувана с централното ръководство на ГЕРБ и беше подкрепена и от ДПС. В замяна партията на движението на Доган получи поста председател на контролния съвет на НСОРБ, който беше оглавен от кмета на Антоново Танер Али. 

Така към парламентарната и изпълнителната власт ГЕРБ прибави и управлението на НСОРБ, в което членуват всичките 264 общини в България и е единствената национално призната организация в Комитета на регионите в ЕС.

ГЕРБ е получил подкрепата на ДПС срещу обещание да получат финансиране по европроекти, както и кметовете на Доган да не бъдат обезпокоявани с финансови проверки и ревизии, коментираха представители от ДПС. Според кметицата на Перник Росица Янакиева, която влезе в новото ръковдство, изборът е резултат от политическа договореност между ГЕРБ и ДПС, каквато двете партии отричат. В кулоарите обаче ясно се видяха совалките между Камен Костадинов, член на Централното оперативна бюро и заместник-председател на парламентарната група на ДПС, и кмета на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ.

Кметът на Пазарджик е бил одобрен от партийното ръководство на ГЕРБ още през януари. Тодор Попов е имал среща с шефовете на партията на Бойко Борисов, на която премиера не е присъствал, но му е било докладвано и той е дал съгласието си. Неслучайно след това в Пазарджик се проведе последното засега изнесено заседание на правителството, разказаха кметове от ГЕРБ.

Така формално е била спазена заръката на премиера Борисов сдружението на общините да се оглави от кмет от опозицията. Тодор Попов спечели втори мандат в Пазарджик още на първия тур с над 69% от гласовете като независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет. Попов обаче си направи местна коалиция “Тодор Попов за Пазарджик” от десни партии, която вкара 17 общински съветника в 41-местния парламент. Политическата кариера на Тодор Попов тръгва от партията на Стефан Софиянски ССД преди три мандата.

Новият шеф на на сдружението Тодор Попов обяви, че ще търси по-добро партньорство с централната власт. Промяна в нормативната база и бюджетната рамка, за да влязат повече инвестиции в общините, както и подобряване на усвояването на еврофондовете са целите, по които ще работя, каза Попов. Той уточни, че иска по-голям процент от данъка върху доходите за физическите лица да остава в общините, както и процент от данък печалба и ДДС. Кметът на Пазарджик каза, че ще се бори за поне двойно увеличаване на държавния трансфер за капиталови разходи на общините. За тази година от държавния бюджет са предвидени около 65 млн. лв.