Кабинетът с екшън план за мониторинга на Брюксел

Новините

01-03-2012, 06:51

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ЕС ни съветват, как да се преборим с корупцията, организираната престъпност и да реформираме съдебната си ситема.

"Монитор” съобщава за екшън план с 85 неотложни мерки, които трябва да помогнат на страната ни да изпълни препоръките на Брюксел по напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Той бе одобрен от кабинета вчера. Всички задания трябва да бъдат изпълнени до юли 2012 г., когато се очаква Европейската комисия да излезе с годишния си мониторингов доклад за България.

Сред мерките има законодателни, административни и чисто организационни инициативи, чиято цел е да покажат, че правителството ни има воля да осъществи всички съдебни реформи, да се справи с корупцията на всички нива в държавата и да сложи край на организираната престъпност.

Плановете на управляващите са да продължи усърдно работата по новия Наказателен кодекс, да бъде приет законопроектът за гражданската конфискация, както и да бъдат създадени по-ясни и прозрачни критерии за избор на нови членове на ВСС, каквито препоръча Брюксел в междинния си доклад в началото на февруари. Приоритетно ще бъдат разработени и всички наредби към Закона за съдебната власт, Закона за предотвратяване и установяване конфликт на интереси, НПК за специализираните съдилища и прокуратури.