Плоските червеи държат ключа към безсмъртието

Новините

28-02-2012, 14:26

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Плоските червеи имат способността след разчленяване да се регенерират напълно, образувайки нови индивиди.

Британски учени вярват, че плоските червеи могат да живеят вечно. Тези сладководни организми имат способността да се регенерират многократно.

Експерти от нотингамския университет са създали колония от над 20 000 плоски червеи от един единствен. Нарязали са го на парчета и са проследили, как всяко парче регенерира и образува цял нов индивид.

Те вярват, че това може да помогне на учените да разработят методи за хората да остават млади за по-дълго време.
„Нашите изследвания се фокусират над въпроса, какво е нужно на едно животно за да бъде безсмъртно”, каза ръководителя на проекта Азиз Абубейкър. „Следващите стъпки в проучванията ни са, да разберем механизмите за еволюиране до безсмъртни животни.”

Плоските червеи регенарират след разрез в каквато и да е посока- напречно,надлъжно или диагонално, след което парчетата образуват отделни организми. По време на регенрацията, учените открили, че червеите успяват да поддържат дължината на основни части от тяхната ДНК, наречени теломери.
Дължината на теломерите е един от основните фактори свързани със стареенето. Те са очастъци от ДНК веригата, които затварят краищата на хромозомите, защитавайки ги от наранявания и загуба на клетъчни функции – стареене. По-късите теломери са индикатор за по-бързо стареене.