Заплашва ни евроглоба от 800 000 заради блокирани вписвания

Новините

26-02-2012, 14:00

Снимка:

monitor.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Процедурата е заради блокираните вписвания на европейски търговски дружества като основание за такава процедура е неразработването на софтуера на Агенцията по вписванията.

Срещу България има наказателна процедура от ЕК от януари тази година във връзка с нарушенията в Агенцията по вписванията,  потвърди пред БНР Деница Вълкова, заместник-министър на правосъдието.

Във връзка със събраната информация от ЕК за неосигурена техническа възможност за вписване на търговски европейски дружества, сме в досъдебна фаза. Наказателната процедура е заради блокираните вписвания на европейски търговски дружества като основание за такава процедура е неразработването на софтуера на Агенцията по вписванията, коментира Вълкова.

"Веднага след като бях уведомена за проблема в моя ресор, съм провела лични срещи с фирмата, спечелила обществената поръчка за софтуера. Подредили сме по друг начин приоритетите. Фирмата изпълнител по договора е СИЕНСИС, акционерно дружество с ръководител Николай Медаров", обясни Вълкова. На въпрос дали този човек е съпругът на председателя на ЦИК Красимира Медарова, Вълкова отговори, че няма информация дали този човек е съпруг на председателя на ЦИК.

Поръчката за софтуера е стартирала далеч преди подписване на договора. Още на 12 март 2010 г. Агенцията по вписванията е обявила обществената поръчка. Процедурата е била прекратена с решение на Агенцията по вписванията на 24 юни 2010 г. поради липса на средства в бюджетната сметка на Агенцията по вписванията. Ръководството е следвало да поиска да бъде актуализирана сметката за софтуера. Прогнозната стойност на поръчката е около 400 000 лева без ДДС.

Впоследствие са били набавени въпросните средства и през април 2011 г. е проведена отново процедура за възлагане на обществена поръчка. Договорът с фирма СИЕНСИС е сключен през ноември 2011 г. Агенцията по вписванията е следвало писмено да определи приоритетите на изпълнителя. МП се наложи да подреди отново приоритетите, така че да се осигури възможност на европейските дружества да се вписват и да поискаме тази наказателна процедура да бъде прекратена. Защото страната ни е заплашена от налагане на огромни санкции. Възложили сме писмено нови приоритети по обществената поръчка. Изработването на софтуер е свързано с няколко етапа по изграждане, за да може да се ползва след това. При положени максимални усилия имаме тяхното уверение, че до 15 март всички европейски дружества по регламент и по закон ще могат да подават заявления. Ако изхождаме от момента, в който нашата страна е хармонизирала законодателството, Законът за търговския регистър дава възможност да се вписват дружества от 1 януари 2008 г. Глобата за България може да е в размер около 800 000 евро. ако не успеем да придвижим процедурите", подчерта Вълкова.

Според нея не може да се гарантира, че процедурата няма да приключи неблагоприятно за страната. "Правим всичко възможно, за да преодолеем този проблем и да убедим ЕК, че липсата на финансови средства е била причината за такова забавяне”, отбеляза Деница Вълкова.

За бонусите на бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова, Деница Вълкова каза, че се присъединява към мнението на Инспектората на МП, че това е недопустимо.