Информаторът на Уикилийкс в очакване на тежка присъда

Архив Бургас

24-02-2012, 12:35

Снимка:

Daniel Joseph Barnhart Clark / Уикипедия

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

До ареста си през май 2010 г. Брадли Манинг е предал на Уикилийкс 260 000 грами на американските посолства

Американският военен Брадли Манинг, който бе арестуван за предаването на секретни документи на "Уикилийкс", бе официално обвинен по 22 параграфа.

Сред тях са кражба на държавна собственост, използването на неразрешени компютърни програми, публикуване в интернет на разузнавателна информация, а също така оказване на помощ на врага.

Последното, според американските закони, се наказва със смърт, но обвинението вероятно ще поиска доживотна затвор. Манинг трябва да бъде съден от военен трибунал, но дата на делото все още не е определена.

Манинг отказа да се признае за виновен на заседанието, което военният съдия, полковник Денис Линд проведе в базата Форт Мид в щата Мериленд

До ареста си е бил специалист по анализ на разузнавателна информация при батальона за поддръжка на 2-ра бригада 10-та планинскострелкова дивизия за бързо реагиране, към американския контингент в Ирак.

Той беше арестуван през май 2010 в американска база в Кувейт по донос на американския журналист Адриан Ламо, на когото Манинг се е доверявал, като на постоянен партньор по чат споделяйки планове и мисли.

По доноса на Ламо, Манинг е обвинен в предаване на оперативен видеозапис от борда на въртолет, разстрелващ на 12 юли 2007 г. група мирни иракци с деца (загинали 12 човека), и предаване още на около 260 000 дипломатически документи на уеб сървъра на Wikileaks, занимаващ се с разобличаване на държавни престъпления.

В интервюто след ареста Манинг разказал, че е направил това, надявайки се че даването на публичност на документите ще предизвика обсъждания, дебати и реформи.

Преди два месеца по време на предварителните изслушвания по делото му, обвинението представи доказателства, че до ареста си през май 2010 г., той напълно съзнателно е предал секретни материали на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж. Става дума за "стотици хиляди файлове" със секретни документи на Пентагона и Държавния департамент. Много от тях започнаха да се появяват през ноември в интернет или бяха предадени за публикуване в различни вестници и списания. Според специалисти, това е най-голямото изтичане на американски правителствени тайни.

Миналата година защитата му протестира срещу унизително отношение към войника в затвора в Куонтико. 23 часа в денонощието Манинг е в единична килия, няма възглавница и чаршаф. Когато има посетител, ръцете му биват закопчани, а краката оковани във вериги. Охраната също така трябва да проверява на всеки 5 минути какво прави задържаният.