ЕК занижи прогнозите за растеж на България

Архив Бургас

23-02-2012, 13:43

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Въпреки това обаче за страната ни се отбелязва, че не се очаква да изпадне в рецесия

Европейската комисия (ЕК) прогнозира спад на икономиката в еврозоната с 0,3% през 2012 г., нулев растеж в ЕС и нарастване на БВП в България от 1,4%.

Това е с 0.9 процента по-малко, отколкото предишната прогноза за ръста на българската икономика през 2012 г. - 2,3%.

Това сочи публикуваният днес доклад с прогнозите на ЕС.

Очаква се растежът на БВП да остане изключително нисък през първата половина от годината. Като риск за България е отбелязан продължаващият стрес на финансовите пазари, който може да забави възстановяването на потреблението и ръста на инвестициите в икономиката.

Въпреки това обаче за страната ни се отбелязва, че не се очаква да изпадне в рецесия, че вече е налице излишък по текущата сметка, а фирмената задлъжнялост е започнала да намалява, както и зависимостта на финансовия сектор от външно финансиране.

Финансовият сектор остава стабилен, очаква се постепенното възстановяване на потреблението да продължи, а трудовият пазар да се стабилизира, пише още в прогнозата за България.

17-те страни от Еврозоната ще преживеят мека рецесия тази година, въпреки сигналите за стабилизация, предимно на финансовите пазари, твърдят от комисията. В последните си прогнози ЕК предвижда свиване с 0,3% в икономиката на еврозоната.

Неочакваното спиране на икономическото възстановяване в края на 2011 г. се очаква да продължи и през първите две тримесечия на тази година. Все пак, растежът, макар и слаб, се очаква да се завърне през втората половина на 2012 г.

БВП на ЕС за 2012 г. се очаква да остане непроменен (0.0%), докато БВП на еврозоната се очаква да се свие с 0.3%. Несигурността се запазва, както и различията в развитието на отделните държави-членки. Прогнозната инфлация за 2012 г. също е леко ревизирана до 2.3% за целия Европейски съюз и 2.1% за еврозоната. В предишните си прогнози през ноември ЕК предвиждаше растеж с 0,5% в еврозоната. Единствено за Гърция и Португалия се очакваше свиване на икономиката. Сега към списъка обаче се прибавят и Белгия, Испания, Италия, Кипър, Холандия и Словения.

Гърция води по спад в растежа с 4,4%. Това ще е петата поредна година на рецесия в Гърция, която по-рано тази седмица получи втори спасителен транш за последните две години.

Очаква се Испания да понижи икономическия растеж с 1% през 2012 г. Според прогнозите от есента се предвиждаше растеж от 0,7% за страната.

Прогнозата за Италия е спад с 1,3%, докато през ноември се прогнозираше растеж от 0,3%.

„Въпреки забавянето на растежа, виждаме признаци за стабилизация на eвропейската икономика.Икономическите нагласи са на ниски нива, но стресът на финансовите пазари постепенно изчезва.", заяви Оли Рен - европейският комисар по финансовите въпроси.

За Европейски съюз, в който членуват 27 страни, някои от които не са в еврозоната - като Великобритания и Швеция, се предвижда лек икономически растеж тази година.

Според прогнозата, може да се очаква, че икономическият ръст в девет държави от ЕС ще е отрицателен през 2012 г., нулев в една и положителен в 17 държави. Очаква се икономическият растеж да е най-висок в Латвия, Литва и Полша, а най-нисък - в Гърция и Португалия.