Президентът на Зимбабве отказа да предаде властта въпреки възрастта си

Новините

21-02-2012, 16:53

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Днес президентът на Зимбабве навърши 88 години и 32 години на власт.

Президентът на Зимбабве, Робърт Мугабе навърши 88 години днес. Той заяви, че ще остане на власт  въпреки натиска от партията му, да предаде поста на някой по-млад.

В интервю за националната телевизия, лидерът заяви, че е напълно здрав. Президентът пропусна да спомене за лечението си за рак на простатата в Сингапур.

В началото на управлението му, страната била сравнително богата, с добро образование и здравеопазване. В последните години президентът загуби уважението на запада и често е обвиняван в погазване на човешките права и разрушаване на икономиката с цел да остане на власт.

 „Партията ще избере наследника ми като се пенсионирам, но още е рано”,каза Мугабе.

„Политиката на партията ЗАНУ-ПФ остава непроменена”, каза той. „Да защитаваме политическата независимост на страната и да работим за една силна черна икономика.”

ЗАНУ-ПФ разруши икономиката на страната с мерките си срещу чуждестранните инвеститори, коментират критиците. Страната задължава чужденците да прехвърлят акциите си на местните. Също така правителството отнема ферми, собственост на бели и ги раздава на местните.

Мугабе е президент на страната от 1980, когато Великобритания им дава независимост.

„Той ще празнува рождения си ден на семейна вечеря в дома си в столицата Хараре”, коментират от президентството.