Валерия Велева представя живота на Йосиф Цанков в Пловдив

Архив Пловдив

16-02-2012, 16:12

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

"Непознатият Йожи или принцът на любовта" от журналистката Валерия Велева ще представи днес издателство "Жанет 45"

"Непознатият Йожи или принцът на любовта" от журналистката Валерия Велева ще представи днес издателство "Жанет 45". Премиерата ще е в Студио 1 на Радио Пловдив от 19 часа. "За събирането на този труд помага дъщерята на Йосиф Цанков - Анастасия Цанкова. Лично тя е помолила Валерия Велева да напише книга за баща й и то с много любов", казаха за Plovdivutre.bg от пловдивското издателство. За радост на читателите в нашия град ще дойде и Велева, която ще разкаже с подробности за процеса на писането.  Редактор  е Виктор Самуилов, а оформлението на художника-магьосник на илюстрацията на книги в издателство „Жанет 45” Христо Гочев. Здравко Дечев ще презентира любопитното четиво. 

 
И 100 години след рождението си, Йосиф Цанков или Йожи, както свойски го наричат приживе, не може да бъде сравняван с никого – той самият е мярка за талант, за отношение към живота, за отказ от политически вмешателства, за сила, с която отстоява професионалните си принципи, пише Валерия Велева. Авторката обяснява, че  Йожи е голям във всичко. И в атлетичната си физика и аристократичното си обаяние, и в творческите си откровения и в житейските си грешки.

Творческата му визитка респектира с над 500 творби в сродни жанрове – популярна, театрална и филмова музика. През 30-40-те години на отминалото столетие с ярко мелодичните си песенни и танцови шлагери и с популярните си оперети заслужено спечелва артистичните корони „цар на тангото” и „рицар на любовта”. А елегичният му слоуфокс „Керванът”, записан на винилова плоча в Холивуд през 1941, се превръща в сигнална шапка на военните емисии за Сахара на Лондоската радиостанция BBC и още тогава печели световна популярност.
В началото на 60-те с първите си лирични хитове „Когато луната изплува”, „Целуни ме”, „Твоята китара” и „Приказка” Йосиф Цанков дава успешен творчески старт и на българската популярна музика. В края на десетилетието с експресивните си балади „Море на младостта”, „Песен моя, обич моя” и „Облаци” вече е всепризнатият й Майстор и почитан от младите композитори Патриарх. Но едва в началото на 70-те е удостоен и със заветната Голяма награда „Златният Орфей” – за емблематичната си, новаторска по форма балада „Повей, ветре”.
Година след това прави последната си гигантска крачка в жанра с „Пролет моя” по стиховете на Вапцаров, която въпреки тенденциозната полемика, изпреварващо преориентира популярната ни песен към гражданска тематика. Щедростта на таланта и на човешката природа на Йосиф Цанков намират огледалното си отражение във вечните му песни и в бурния му бохемски живот.