9 точки в страната с рекордно ниски температури

Архив Бургас

09-02-2012, 11:35

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

 Код „оранжев" във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. Възможни са щети и жертви

Областите, в които се очаква изключително студено време, са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Код „оранжев" означава, че времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви, пише 24 часа.

Обстановката на територията на страната остава усложнена, съобщиха от пресцентъра на МВР. Остава обявеното бедствено положение в областите Хасково, Кърджали, Шумен, община Костинброд и община Антон, Софийска област, гр. Поморие и Ахелой в Бургаска област, община Сливо поле, Русенско и община Велинград. Тежко е положението в областите Русе, Разград, Силистра, Шумен и София.

Температурите са в интервал от минус 25° до минус 3°. Сняг вали в областите Пловдив, Кърджали и в районите на Малко Търново, Босна, Царево, Обзор, Самоков и Боровец. Снегонавяване има в областите Силистра, Русе и Разград. Продължава провеждането на операции за ликвидиране на последиците от наводнението в област Хасково, където обстановката допълнително се усложни от падналите обилни снеговалежи и навявания от силен вятър. Продължава провеждането на операцията по издирване на двамата граждани в неизвестност във взаимодействие с екипи на БЧК.

Служители на МВР отводняват обекти в Харманли, с. Бисер и Свиленград. Във взаимодействие със структури на Агенция „Пътна инфраструктура" и общините Хасково, Харманли и Свиленград е осигурен достъп до откъснати населени места за извозване на болни и доставяне на продукти от първа необходимост. Оказва се съдействие на закъсали граждани. Изтеглени са общо 47 закъсали транспортни средства в областите Русе, Силистра, Добрич, Ямбол и Монтана. Предвид въведените ограничения на движението на тежкотоварни автомобили за взаимодействие с БЧК и общините Благоевград, Симитли и Петрич бяха осигурени храна и топли напитки за водачите.

От екипите на МВР е оказана помощ с високопроходима техника на три родилки от с. Богданци, общ. Тутракан, с. Черногор, общ. Главиница обл. Силистра и с. Саранци, общ. Горна Малина, област София. Във взаимодействие с екипи от планинска спасителна служба при БЧК, с моторна шейна са евакуирани двама възрастни жители от с. Ямна, община Етрополе. Продължава операцията от спасителен екип на ГДПБЗН с високопроходима верижна техника (МТЛБ) за извозване на болен мъж от махала „Кръста" с. Средни рът, обл. Враца.

На девет места в страната са регистрирани отрицателни температурни рекорди за днешния ден.

Най-ниска е минималната температура във Видин - минус 28,6°. Там е подобрен рекордът от 2005 г. от минус 24,2°.

В Кнежа са измерени минус 28°, при минус 26,8 от 1956 г.
В Монтана - минус 24,6°, при минус 16 от 1976 г.
В Ново село - минус 23,7° при минус 20,7° от 1976 г.
Във Враца - минус 21,6°, при минус 19° от 1956 г.
В Плевен - минус 20,4°, при 19,6° от 2005 г.
В Разград - минус 18,6°, при 18,4° от 1969 г.
В Силистра - минус 17,3°, при минус 15° от 2005 г.
На Рожен в Родопите - минус 17,2°, при 16,6° от 2003 г.