Ватикана разследва 4000 случая на сексуално насилие над деца

Новините

08-02-2012, 01:33

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Кардиналите свикват конференция по проблемите на църквата с насилието над деца.

В последните 10 години Ватикана е разследвала над 4000 случая на сексуално насилие на свещеници над деца.

Стряскащата статистика бе оповестена от  американския кардинал Джоузеф Уилиам Левада. Цифрите сочат, че в последните 10 години сексуално насилие е упражнявано на над 400 деца годишно. Това означава, че за последните 10 години всеки ден по едно дете е било насилвано сексуално от католически свещеник.  

Това принуди Папа Бенедикт XVI да се срещне с жертвите и да им се извини. Той напомни, че католическата църква е задължена да предава свещениците-педофили на полицията и властите.

В Ирландия, както и на други места, е имало случаи, в които свещениците са си „премълчавали”, за да защитят църквата.  

Папа Бенедикт разпореди Апостолическа визита в Ирландската католическа църква след две поредни оплаквания за злоупотреби. Конференцията се нарича „Към спасение и обновление”. На нея се очаква да присъстват над 100 висши сановници, както и представители на клира от цял свят.

Папата призовава към „цялостно обновление” на църквата и помощ за жертвите на насилие от свещеници, напомни Кардинал Левада. Той призова всички свещеници да откликнат на трагедията на децата по християнски.

Организациите на жертвите се оплакаха, че това е само „рекламна кампания” и призоваха Ватикана към разкриване на престъпниците.

„Колко срещи, ще бъдат необходими на Рим, за да стане ясно, че сексуалното насилие над деца е престъпление и престъпниците трябва да бъдат наказвани?”, коментират от МОНС (Мрежа на оцелелите насилени от свещеници)

„След дългогодишни обещания, срещи и извинения Ватикана отказва да направи дори най-простото: да разкрие досиетата на сексуалните престъпници.”

Скандалът избухна преди повече от 18 месеца с публичната поява на оплаквания в Ирландия, Белгия, Швейцария, Австия и Германия. Дори Папа Бенедикт е бил замесен в скандала след обвинения в прикриване на колега-педофил по времето, когато все още е бил свещеник в Мюнхен.