Бум в потреблението на въглища

Архив Пловдив

08-02-2012, 09:10

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Доставките на въглища за бита са затруднени, тъй като са предимно внос от Русия. Заради ледохода по Дунав в момента той е невъзможен.

Тежката зима и рекордно ниските температури доведоха до рекордно потребление на въглища за отопление и изчерпване на запасите от дърва за огрев. Търговците казват, че не помнят такъв бум в търсенето. В София, Пловдив, Плевен и Стара Загора продажбите на въглища са скочили двойно. 

За отопление на едно и също жилище този сезон са нужни 20 до 30% повече въглища в сравнение с миналата зима. Много от хората, които ползват твърдо гориво, вече не се запасяват от есента и купуват при нужда. Това се оказва проблем в дни като днешния, когато транспортът е много труден.

Доставките на въглища за бита са затруднени, тъй като са предимно внос от Русия. Заради ледохода по Дунав в момента той е невъзможен.

Ситуацията с дървата обаче е много по-различна. Още през януари всички запаси са изчерпани.

Засега енергийната ни сигурност не е застрашена - уверенията даде заместник-енергийният министър Делян Добрев, който ръководи възстановяването на подаването на въглища към ТЕЦ-овете.
Количествата въглища към ТЕЦ „Марица-изток 2” са по-малко от необходимото заради наводнението в единия от рудниците. Най-вероятно от днес централата ще получава всичко заявено.