Норвежки сериен убиец настоява за медал на честта

Новините

07-02-2012, 00:47

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Норвежецът е на съд за взривяване на бомба пред сгадата на парламента и избиване на десетки младежи в настъпилата суматоха.

Крайно десният екстремист, съден за убийството на 77 настоява да бъде освободен и отличен с медал на честта.

Андерс Беринг Брейвик се яви в окръжния съд в Осло за последно изслушване преди делото. Задържаният застана пред съда с усмивка на уста и поздрави присъстващите с изпънати ръце в „някакъв краен екстремистки поздрав”- коментира адвоката му.

Норвежецът е обвинен в извършване на терористичен акт завършил със смъртта на 77 души. Атентатът е извършен с бомба, пушка и пистолет. Андерс си признава за взривяването на бомбата пред сградата на правителството в Осло, както и за нападението над младежкия лагер на остров Утоя.

Над 100 оцелели и близки на жертвите присъстваха в залата, когато Брейвик  настоя да бъде освободен. Обвиняемия заяви, че заслужава медал на честта за най-големия атентат в историята на страната.

„Той каза, каквото искаше да каже. Не трябваше да му позволяват”, каза 16-годишният Амел Балтик, оцелял след клането на о-в Утоя.

Много от оцелелите изразиха притесненията си, че Брейвик ще използва публичността, за да привлече внимание към екстремистките си възгледи.

Психиатричната експертиза обяви Брейвик за невменяем, но поради засилена критика спрямо диагнозата, се налага провеждането на повторна експертиза. Обвиняемия обаче отказва да съдейства на психиатрите в изготвянето й.

За разлика от предишните изслушвания, този път обвиняемия разреши да бъде сниман. „Това е подготовка за съдебното дело. Голяма част от защитата се гради върху неговата личност”, каза адвокатът.

Брейвик твърди, че е лидер на военизирана организация, целяща свалянето на европейските правителства и замяната им с „патриотични” режими, които биха депортирали мюсюлманите. Засега властите не са открили следи от предполагаемата организация.