Румънското правителство подаде оставка

Новините

06-02-2012, 17:16

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

Управляващите имат 60 дни и право на 2 опита да изберат нови министри

След седмици на протести премиерът и правителството на Румъния подадоха оставка.

„Искам да запазя стабилността в държавата", каза премиерът преди да се откаже от поста си в понеделник.

Президентът Траян Бъсеску назначи министъра на правосъдието Каталин Предою за временен премиер до сформирането на ново правителство.

Седмици наред румънците протестираха срещу незаинтересоваността на правителството от проблемите на обикновените хора. Румъния има население от 22 милиона. Те протестираха срещу ниския жизнен стандарт, широко разпространената корупция и въвеждането на закони без парламентарен дебат.

Премиерът призова враждуващите политически сили към бързо сформиране на ново правителство. „Трябваше да се вземат трудни решения в името на бъдещето на страната. Не беше мое желание, беше мой дълг”, обясни премиерът.

„Знам, че решенията ми бяха тежки за народа, но дават видими резултати. Най-важна е икономическата стабилност в страната”- заяви Бок. „По време на криза политиците не трябва да се съревновават, а да работят за спасяването на страната.”

Парламентът разполага с 60 дни и два опита да сформира ново правителство. Ако се провали, парламентът ще бъде разпуснат и ще се свикат избори. Управляващата коалиция има достатъчно гласове да сформира ново правителство.

Опозицията призовава за предсрочни парламентарните избори възможно най-скоро.

„Това е победа за хората, които излязоха на протест”, каза лидерът на опозиционната либерална партия Крин Антонеску. „Това беше най-корумпираното, некомпетентно и лъжливо правителство.”

След спада в румънската икономика през 2009 правителството взе заем от 20млрд. евро от Международния валутен фонд, ЕС и Световната банка. През 2010 правителството увеличи ДДС от 19% на 24% и съкрати заплатите, за да намали бюджетния дефицит.