Лозари и винопроизводители спретнаха втора среща

Архив Пловдив

04-02-2012, 19:01

Автор:

Ончо Оникян

Всичко от Автора

Преди работната среща, с едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалия ден по-рано кмет на община Съединение - Евгений Маринчешки

Работна среща по повод новия законопроект за виното и спиртните напитки, внесен в НС в началото на тази година, проведоха в Карлово лозари и винопроизводители от региона с изпълнителния директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев, териториалния директор на пловдивската Дирекция към Агенцията - Ани Бакалова и народния представител Николай Петков.

"Новият закон се прави, тъй като досегашният - от 1999 г., е претърпял над 60% промени и въпреки това не съответства на всички европейски изисквания. С новия закон се затварят вратите за производството на некачествени вина, които се продават на нереално ниски цени; предотвратяват се порочните практики за кражби, рекет и дъмпинг; регламентират се категориите вина, които ще се произвеждат, както и етикирането им; хармонизира се документацията на винопроизводителите с всички институции", поясни Красимир Коев. Той допълни още, че продължава регистрационният режимът на засаждането на лозя, както и забраната за изкореняване на новозасадени.

На срещата, втора по темата в пловдивския регион, представителите на бранша се запознаха подробно със състоянието на лозарството и винопроизводството в Южна България. Ани Бакалова представи данни за усвоените през 2011 година евросредства по Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор и за съставените актове за административни нарушения в сектора. Как да бъде избегната конкуренцията между малките производители на вино с цел винен туризъм и големите винарски изби, има ли система и възможности за допълнителни средства за защита на лозовите масиви при природни бедствия и градушки, ще се потърси ли наказателна отговорност от виновника, изкоренил над 1300 дка частни лозя южно от Карлово през 2009 година. Това бяха основните въпроси на присъстващите, на които отговори изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното.

На срещата присъстваха също кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на ОбС Стойо Карагенски и секретарят на общината Стефан Стефанов.

Преди работната среща, с едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалия ден по-рано кмет на община Съединение - Евгений Маринчешки