Гръцки министър плаши с примера на България

Новините

03-02-2012, 06:53

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Намаляването на заплатите не помагало на търсенето и на икономическия ръст

“Ако искате Гърция да се превърне в България, не се нуждаете от “тройката” -

заяви гръцкият министър на регионалното развитие Михалис Хрисохоидис, цитиран от в. “Вашингтон пост”. - Обявявате фалит и с вас е свършено.” Темата обобщава "24 часа".

Според Хрисохоидис, водещ функционер на социалистическата партия ПАСОК, намаляването на заплатите в страната, за което настояват МВФ, ЕС и Европейската централна банка, не помага на търсенето и на икономическия ръст. “Ако намалите заплатите, приходите, пенсиите, ако орежете всичко, търсенето и потреблението ще намалеят бързо. Тези мерки са част от порочен кръг”, казва министърът.

Повод за публикацията са продължаващите преговори на Атина с частните кредитори. Според Гърция нерешени остават все още някои важни проблеми. Очаква се до неделя да бъдат известни параметрите на споразумението.

В. “Вима” обаче твърди, че основните партии в правителствената коалиция - ПАСОК и “Нова демокрация”, имат големи различия относно размера на исканите нови мерки за икономии. Тройката настоява за по-голямо затягане на колана заради по-големия бюджетен дефицит за миналата година.

Вторият заем, който е жизненоважен за Гърция, за да избегне фалита, е в размер на 130 млрд. евро. Нови разчети обаче показват, че са нужни още 15 млрд. евро.