Кирчев извади от нафталина идеята за улица „Роналд Рейгън”

Мисия Варна

31-01-2012, 10:30

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Преди година екскметът Христо Кирчев поиска градинката на „Севастопол“ да носи името на американския президент

Бившият кмет на Варна Христо Кирчев извади от нафталина идеята във Варна да се именува улица или алея на Роналд Рейгън.

Бившият депутат от СДС вече е провел разговор с общински съветници от десния сектор и чака „добро” от ГЕРБ, научи ВарнаУтре.бг.

В края на април миналата година идеята градинката на Севастопол да се кръсти на името на американския президент срещна мощния отпор на представители на местния парламент.

„Кирил Йорданов тогава направи предложението за градинката, но не му стигнаха силите. Аз бях предложил да е улица или алея. Съответните сили изманипулираха съвета. БСП бяха най-големите противници. Руското лоби изигра основна роля. Питаха какво бил направил Рейгън за Варна. По същата логика може да се пита какво са направили руските генерали за Варна, на които имаше кръстени булеварди и улици в тоталитарно време. Но социалистите винаги са били двулични”, коментира Кирчев на въпрос за пропадналата идея за смяната на името на градинката на Севастопол.

Рейгън е третият най-велик президент на САЩ, изпреварват го само Вашингтон и Линкълн, сочи проучване на “Галъп” от миналата година, когато се навършиха 100 години от рождението на американския президент, управлявал в периода 1980 – 1989 година.

„Той е почитан от всички демократи. Остава в историята като президента, допринесъл много за падането на комунистическия тоталитарен режим в Източна и Централна Европа, както и разпадането на СССР. Рейгън изведе американската икономика от упадък към растеж. Още приживе национални обекти в САЩ бяха кръстени на него и това е голямо признание. В София има алея Роналд Рейгън”, каза още Кирчев, като допълни, че очаква благоразположението на съветниците от десния сектор да се превърне в реално поет ангажимент предложението за именуване на улица да влезе за разглеждане в комисия, а след това да се гласува от общинския съвет.

В историята Рейгън е и с множеството му шеги, винаги пуснати на точното място и време. Закачките не подминали дори съветския лидер Горбачов, при това в труден за двамата момент. На една от срещите си с него без капка свян Рейгън разказал следния виц: "Двама души стоят на голяма опашка за водка. На единия му писнало и казал, че ще отиде да убие Горбачов. Тръгнал, но след 20 минути се върнал. "Уби ли го", попитал приятелят му. "Не - отговорил той. Там също чакаха хора и опашката беше по-дълга от тази!"

Навярно най-големият успех на Рейгън извън моралната победа по време на студената война е връщането на вярата на американците, че страната им е велика и могат да осъществят своите мечти в нея.

„Някой някога е казал, че всяка форма на управление има една черта характерна за нея, и че ако тази характеристика се изгуби, управлението пропада. При монархията това е привързаността и уважението към кралското семейство. Ако те се изгубят, монархът пада. При диктатурата е страхът. Ако хората престанат да се страхуват от диктатора, той ще изгуби властта си. При представително управление като нашето това са моралните добродетели. Ако добродетелите изчезнат, управлението пропада. Дали не избираме пътища, които са политически изгодни, но морално съмнителни? Дали всъщност не губим моралните си добродетели? . . . Ако да, тогава сме по-близо до бунището на историята отколкото предполагаме”, е една от великите мисли на третия най-велик президент на САЩ.