Кристин Лагард, МВФ: Фалит на Гърция е немислим

Новините

25-01-2012, 14:59

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Министрите на финансите от ЕС поискаха писмено поемане на ангажименти от основните политически формации на Гърция. 

Шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че фалит на Гърция не е мислим и трябва да се постигне споразумение с банките, съобщи Днвеник като цитира Франс прес.

Изявлението и идва на фона на проточващи се преговори между Атина и частните й кредитори за опрощаване на част от гръцкия дълг. Лагард припомни, че е било решено и частните кредитори да претърпят някакви загуби и изрази желание да има бърз напредък при определяне на размера на опрощаване на гръцкия дълг към частните кредитори.

"Целта е Гърция е да се върне към приемливи равнища на дълга си поне в средносрочен план", подчерта директорът на МВФ.

Тя коментира, че няма съмнения за политическата воля на лидерите от ЕС да съхранят единството на еврозоната, но са нужни съгласувани и ефикасни действия. Вчера ЕС отново изрази силно недоволство към Гърция и заплаши да спре финансирането й ако не се приложат обещаните икономически реформи.

Министрите на финансите от ЕС поискаха писмено поемане на ангажименти от основните политически формации на Гърция. Позицията на частните кредитори е, че не искат да опрощават повече от 50 процента от дълга на страната.