ЕБВР: Прогнозен растеж на BG за 2012 г.- 1,2 на сто

Новините

24-01-2012, 16:01

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Докладът като цяло показва значителен спад в растежа сред всички 29 страни от организацията

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) намали прогнозата си за растежа на българската икономика през 2012 г. на 1.2 на сто.

През октомври организацията прогнозира ръст от 2.3 на сто, съобщи Дневник.

Единствената държава от региона на Югоизточна Европа с по-голяма корекция за растежа е Босна и Херцеговина, където октомврийската оценка за тази година е ревизирана надолу с 1.8 на сто при 1.1 на сто намаление за България.

Възстановяването на българската икономика през тази година се очаква да продължи за разлика от предишните прогнози за силен растеж заради очаквания спад в експорта на страната и негативното влияние на продължаващата дългова криза в съседна Гърция, се казва в доклада на ЕБВР. В него се отчита, че мерките за намаляване на фискалния дефицит ще продължат да се прилагат и правителството е решено да поддържа стабилността на валутния борд както и да се стреми към присъединяване към механизма ЕRМ II, популярен като чакалня на еврозоната.

Като основен риск, пред който е изправена България, се сочат близките връзки с Гърция, които може да доведат до негативни ефекти заради отношенията между двете страни в търговията, инвестициите и финансовия сектор.

Докладът като цяло показва значителен спад в растежа сред всички 29 страни от организацията от средно 3.1 на сто през тази година при 4.8 процента за 2011 г. Прогнозата е основана на продължаваща криза в еврозоната, но докладът все пак взема предвид съществени рискове, които идват ако ситуацията продължи да се развива както до момента. Ако обаче се влоши, това ще се превърне в "системно" предизвикателство за развиваща се Европа заради дълбоката интеграция на банковия й сектор с този в еврозоната. В частност заради появата отново на некоординирани между отделните държави политики, се казва в доклада на ЕБВР.

Главният икономист на институцията Ерик Берглоф  смята, че е абсолютно задължително да се изгради координиран отговор на реструктурирането на западните банки, който да вземе напълно предвид влиянието върху Източна Европа. Всеки провал по този въпрос би означавал значително връщане назад за развиващите се икономики.