В Петното разказват "Какво сънуват вълците"

Архив Пловдив

24-01-2012, 15:00

Автор:

Анастасия Близнакова

Всичко от Автора

Литературният клуб "SPIRT & SPIRIT" представя книгата на журналистката Оля Стоянова тази вечер в клуб "Петното" от 19  часа

Литературният клуб "SPIRT & SPIRIT" представя книгата "Какво сънуват вълците" от журналистката Оля Стоянова тази вечер в клуб "Петното" от 19  часа. Сборникът с кратки разкази включва трийсет текста, писани през последните десет години. Част от тях вече са отличени в национиални конкурси за проза. Тук има истории, в които читателят може да разпознае себе си. Героите са обикновени хора, които могат да се срещнат всеки ден – родител, който прави отчаяни опити да реши задачата по математика на сина си, защото знае, че иначе ще изгуби част от уважението му, мъж, който води туристи по пещерите и измисля истории, които да ги забавляват, уличен художник, който продава картини пред музея “Гугенхайм” и една негова картина струва точно колкото билета за музея. Разказват за алпинист, който си търси работа по специалността или жена, която подминава просяците със свито сърце, защото си мисли, че всички сме свързани в този свят и всички вървим върху много тънък лед.

Книгата отвежда къде ли не – в метеорологична станция или в антикварен магазин, затрупан с римска керамика, бронзови статуи и антични мебели, във Венеция, Ниш, София или някъде високо в планината. Зад обикновените истории и места обаче прозират други разкази, които показват че не всичко е точно такова, каквото изглежда. А тъжните и смешни истории могат и да са се случили наистина. Защото да живееш обикновено не значи, че животът ти е скучен. Защото обикновените хора често имат необикновена история, която си струва да бъде разказана. А смехът ни води до идеята, че животът може да бъде по-лек и по-приятен.

Оля Стоянова е родена на 14.09.1977 г. в София. Работи като журналист във в. "Дневник" от десет години. Преди това е била редактор във в. "Литературен форум". Завършила е Факултета по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" и след това специалност "Културология".
Автор е на четири книги – “Фотографии” (2000 г. издадена като Първа награда на конкурса “Веселин Ханчев”), "Проза" (2002 г. изд. “Жанет-45“) и "Пътна карта" (2003, издадена като Първа награда на в. “Литературен вестник” и Младежки дом - Русе), както и на един роман - "Лични географии" (2005 г., изд. “Жанет-45”). Текстовете й са превеждани на английски, испански, руски, италиански, чешки, словашки, сръбски и полски.