Пазете се - слънчево изригване ни влияе тази неделя

Архив Пловдив

22-01-2012, 08:36

Автор:

Анастасия Близнакова

Всичко от Автора

Специалисти от лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Института по физика "Лебедев" отбелязват, че вчерашното коронално изригване е едно от най-големите за последните няколко години.

Магнитна буря през целия неделен ден предвиждат представители на Института за приложна геофизика към Росхидромет, съобщава РИА "Новости". До неделя сутринта до нашата планета ще достигне поток плазма, изхвърлена снощи в резултат на силно слънчево изригване.

Специалисти от лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето на Института по физика "Лебедев" отбелязват, че вчерашното коронално изригване е едно от най-големите за последните няколко години. Според тях времето, за което слънчевата плазма е достигнала Земята е около два дни, два дни и половина. Това е времето, за което тя изминава разстоянието от 150 милиона километра.

Скоростта на движение на плазмата в космоса от Слънцето до Земята е около 760 километра в секунда. Според специалистите, като се има предвид силата и продължителността на слънчевото изригване, може да се предположи, че Земята ще е под въздействие на магнитната буря през целия неделен ден. Обикновено процесът влия негативно на сърцето, като предизвикват аритмия. Установено е също така, че те пагубно влияят върху дейността на мозъка.

"Слънчевите бури трябва да се приемат сериозно", заяви Бедингтън на ежегодното заседание на Американската асоциация в помощ на развитието на науката(AAAS) във Вашингтон. "Ние преживяхме относително спокоен период на космическото време, но той, очевидно, е към своя край. В същото време потенциалната уязвимост на нашите системи звачително е нараснала."

Но най-силните изригвания предстоят. Предполага се, че пикът на слънчевата активност ще бъде през 2013 година.