Отнемат разрешителното на „Шеврон” за търсене на шистов газ

Новините

17-01-2012, 15:39

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Самият мораториум върху технологията за търсене и добив на шистов газ трябва да бъде окончателно да бъде гласувана от парламента в сряда.

Правителството е решило да отнеме издаденото миналото лято разрешително на дъщерното на американската компания дружество "Шеврон България Експлорейшън" да търси и проучва за шистов газ в Североизточна България за период от пет години,

съобщи след правителственото заседания във вторник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от Mediapool. При желание от страна на компанията тя ще може да прави сондажи за конвенционален природен газ, уточни министърът.

Икономическата комисия на НС гласува вчера временен мораториум върху технологията хидравличен удар при търсенето и проучването за нефт и газ, докато се приеме законово изискване за оценка за въздействие върху околната среда на подобни проекти. Забраната бе въведена сред масови протести, за които министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че са неспонтанни.

Министрите са ревизирали решението си от 16 юни 2011 г., с което след конкурс, спечелен от американците с бонус за държавната хазна от 30 млн. евро, им позволиха да търсят шистов газ в Блок-1 Нови Пазар. В едномесечен срок министър Трайков трябваше да проведе преговори с титуляра на разрешителното и да сключи договор за проучванията на територията на областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Преговорите обаче се забавиха, не на последно място и заради протестите на хората и внесените мораториуми върху технологията. По думите на Трайков договорът, по който досега са преговаряли с американците може да се "модифицира".

Американската компания не е била уведомена предварително за това, че няма да може да търси за шистов газ, но предстоят преговори за това дали са склонни да сондират за обикновен природен газ. Трайков подчерта, че в обявения от държавата конкурс за проучване на нефт и газ край Нови пазар и решението на правителството от 2011 г. не е било упоменато, че проучването ще е конкретно за шистов газ с фракинг, но "Шеврон" ги информирала за това свое намерения на база на предварителни проучвания.

Мотив за решението на правителството е липсата към момента на достатъчно данни за осигуряване на безопасността за околната среда при използването на метода на хидравлично разбиване при проучването и добива на шистов газ, допълниха от информационната служба.

"Правителството реши изпълнението на технологията да се допусне, когато стане ясно, че е безрискова", обяви още Трайков. Темата ще бъде дискутирана отново едва, когато започне да се дебатира в Европейската комисия тази година. Той обаче не можа да обясни дали държавата ще дължи неустойки на "Шеврон" в случай, че компанията не желае да добива конвенционален газ. Министърът подчерта само, че са били вложени прекалено много средства, време и човешки ресурс, за да се откаже държавата от търсене на нефт и газ в Североизточна България.

Самият мораториум върху технологията за търсене и добив на шистов газ трябва да бъде окончателно да бъде гласувана от парламента в сряда.