Кафяв ориз, зелен чай и йога за пречистване на тялото и душата

Архив Варна

15-01-2012, 15:08

Автор:

EЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Главоболие, постоянна умора, сенки и торбички под очите и кожни проблеми са симптоми, които подсказват нуждата от детоксикция.

Периодът на намаляващата Луна, и най-вече след нейната последна четвърт, е идеален момент за цялостно пречистване на организма от токсини и замърсявания.

Съществуват различни методи и практики за детоксикация, които могат да бъдат приложени, като най-важното условие, на което се подчиняват всички те, е стимулирането на процесите на освобождаване или движението "отвътре-навън".

Добре е да провеждаме отчистителните практики поне веднъж в месеца, по  време на последната четвърт на Луната, профилактично, независимо от това как се чувстваме. Има обаче симптоми, които подсказват, че е дошъл момент задължително да „олекотим“ товара, който струпваме върху организма. Чувството за постоянна умора и за липса на концентрация на ума е един от тях. Възпаленията на кожата – червени петна, пъпки, поява на херпеси или алергии – също подсказват това. Торбичките или тъмните кръгове под очите са сигнал за спешен детокс, както и периодичните лека хрема, кашлица, главоболие или болки в гърдите, стомаха, ставите, мускулите.

Детоксикацията се осъществява с естественото изхвърляне на „отровите“ чрез черния дроб, бъбреците, червата, белите дробове и кожата. Ето защо всяка програма предвижда стимулиране на дейността на тези органи чрез подходящ хранителен режим, физически и дихателни упражнения и пречистващи практики.

Храната

Някои практики препоръчват гладолечение - само с билкови чайове с мед и с плодове. Те обаче не са подходящи за всички, особенно ако пречистването се прави за първи път или страдате от стомашни и чревни проблеми. В лекия вариант  можете да опитате с по- голямо количество плодови сокове и билкови чайове, лек хранителен режим, богат на кафяв ориз и пресни плодове и зеленчуци. Някои видове храни притежават уникалната способност да пречистват организма от натрупаните в него токсични вещества, което е неизбежно при съвременния начин на живот. Включвайте поне по три от тях в дневното си меню.

1. ЯБЪЛКИ – богат източник на пектин.

2. БАНАНИ – съдържат големи количества пектин и целулоза, която помага на организма да изхвърли токсичните вещества.

3. ГРОЗДЕ – действа пречистващо на целия организъм.

4. МЮСЛИ – подобрява работата на стомашно-чревния тракт.

5. АСПЕРЖИ – действат благотворно на бъбреците и черния дроб.

6. КАРТОФИ – осигуряват на организма необходимото количество целулоза, особено, ако се консумират с кората.

7. КАФЯВ ОРИЗ – пречиства храносмилателната система.

8. ЛИМОНОВ СОК – действа пречистващо на организма и понижава апетита към сладкото.

9. МОРКОВИ – богат източник на целулоза. Действат благотворно на черния дроб.

10. ЦВЕКЛО – тонизира черния дроб.

11. ЦЕЛИНА – извежда токсичните вещества от бъбреците.

12. МАГДАНОЗ – пречиства организма и подобрява работата на храносмилателната система.

Най-важното условие обаче, което трябва да спазвате е да консумирате много течности, най- добре чиста изворна вода-поне 3 литра на ден. Прекрасно допълнение е и зеления чай, който качественно пречиства черния дроб и кожата. При консумацията му има ограничения обаче-не повече от две чаши на ден, като бременните е желателно въобще да го избягват.

Дишането

Най добрия начин да пречистим белите дробове е да прекараме поне един ден далече от града на чист въздух.Ако в дадения период не можете да си го позволите подходящо е да отделите по поливн час след събуждане и преди лягане за дълбоко дишане.Практики от системата на йога могат да улеснят процеса. Помага и визуализацията: отпуснете се и се опитайте да „видите“ как, докато вдишвате, поемате бяла светлина, задържате я в себе си, а после издишвате сивия дим на градското ежедневие.

Кожата

Идеално средство за прочистване на кожата, а и на цялото тяло е сауната или парната баня. Чрез изпотяването през кожата се отделят всички „отрови“. След това е добре да се измие хубаво тялото с натурален сапун и да се изтрие енергично с хавлиена кърпа. Веднъж дневно се взема контрастен душ: три пъти повтаряте следната процедура – 5 мин. стоите под гореща струя, а след това за 30 сек. се обливате със студена вода. После се изтривате енергично и лягате, отпускайки тялото и съзнанието си за половин час. Така подобрявате кръвообращението и помагате на процесите на детоксикация. Дълбоко почистващи маски от глина ще извлекат токсините и замърсяванията от кожата, а масло от гроздови семена или сок от грозде ще избистри тена ви. Мъртвите клетки по тялото пък можете да отстраните с домашно приготвен пилиг- смесете равни части ситно смляна морска сол, утайка от кафе и зехтин и обтрийте енергично кожата с получената смес.

Духът

Що се отнася до емоциите, най-добрата практика е прошката - простете на себе си и на другите. Визуализации, при които мислено се освобождавате от онова, което ви тежи на душата, ще ви помогнат да възстановите душевния си баланс. Не изхвърляйте обаче наслуки в пространството душевните си отпадъци. Във Вселената нищо не се губи - нито  материалното, нито емоционалното. Уверете се, че негативните ви чувства са стопени и пречистени от бяла светлина или солена вода, за да не вредите на околните. Най-добрите практики обаче ще откриете в медитациите, влизащи в системите на Йога.

Физически упражнения

В Йога откриваме и едно лесно за изпълнение упражнение, което стимулира дейността на храносмилателните органи и отделителните процеси в организма.

Застанете клекнали с ръце на коленете. Сгънете лявото коляно към земята като извивате трупа максимално надясно и поглеждате през дясното рамо. Ръцете остават на коленете. Връщате се в начална позиция.  Повтаряте същото, като извивате тялото в обратната посока. Извивайте тялото по 10 пъти на всяка страна.

Това е много полезна асана за хора със стомашни оплаквания, защото последователно се сгъват и разпускат мускулите на храносмилателните органи. Хора, страдащи от запек редовно трябва да практикуват тази поза.

В началото на статията стана дума за това, че дните на намяляваща Луна са период, който е подходящ за пречистване на организма. Това е много важно условие и следва да имате предвид че процесите на детоксикация са ефективни само когато са съобразени с циклите на Луната. Провеждането им при растяща Луна не само че няма да бъде ефективно, но и може да доведе до поражения върху здравето и психиката ви. Най-лесно, безболезнено и ефективно ще протичат те в периода на последната лунна фаза - от последна четвърт до новолуние.