В "Петното" разкриват историята на журналист, преследван от КГБ

Архив Пловдив

10-01-2012, 09:32

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Тиражът на първата му книга е унищожен по разпореждане на КГБ. От 1978 г. живее в Ню Йорк, редактира либералния емигрантски вестник „Новый американец“, сътрудничи на „Ню Йоркър“ и води програма по радио „Свобода“.

Книгата с разкази на Сергей Довлатов „Компромисът/Куфарът” ще бъде главният герой тази вечер от 19 часа в клуб "Петното" в Пловдив.
В литературен клуб „Spirt and Spirit” Михаил Вешим ще представи труда на на съвременния руския автор. Неговият път не е по-малко любопитен от историите, които авторът разказва.  

„Компромисът“ представя 12 кратки разказа (компромиса), почерпени от опита на Довлатов като журналист във в. „Съветска Естония“. А „Куфарът“ е колекция от литературни скици, писани от Довлатов след заминаването му за САЩ. Книгата има автобиографичен характер – във всеки разказ главният герой сам е и автор, и разказвач.

Сергей Довлатов (1941–1990) е роден в семейството на театрален режисьор и актриса. Следва филология, после служи три години в охраната на трудово-поправителните лагери в Коми.

Тиражът на първата му книга е унищожен по разпореждане на КГБ. От 1978 г. живее в Ню Йорк, редактира либералния емигрантски вестник „Новый американец“, сътрудничи на „Ню Йоркър“ и води програма по радио „Свобода“. Издава 11 книги, сред които „Компромисът“, „Зоната“, „Куфарът“. На български излизат неговите повести "Резерватът. Чужденката" (2005).Част от "Чужденката" може да прочетете в он лайн книжарницата "Литернет".