10 януaри: Пилешки хапки със сусам и пармезан и Кьопоолу с орехи

Архив Варна

09-01-2012, 17:38

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Обезателно се вслушайте в нуждите и желанията на организма си - сега той може да ви насочи към храна, която обичайно не присъства в менюто ви.

Луна в Лъв - Огнената Луна задейства и стимулира процеси, свързани с обработването и абсорбирането на храната и превръщайки я в енергия.

Метаболизмът е бърз, а преобладаващият огън предполага да намалим горещите храни и твърде лютите и пикантни подправки, солта и мазнините.

През днешния ден е полезно да се яде патладжан, пипер, домати, моркови, цвекло, кафяв ориз, бадеми, орехи, слънчогледово семе, сусам, растителни масла, ябълки, круши, портокали и смокини. Подходящи подправки са копър, магданоз, джоджен. Почитателите на месото и производните му следва да направят избора си между птиче и говеждо. Мазните и солени храни и меса като цяло следва да се избягват.

17 - 18 лунен ден. Днес можете да си позволите разкош и дори излишество в менюто. Задължително пригответе ястие, което да създаде празнично настроение у дома или посетете любимия си ресторант. Това ще привлече благоденствие и радост в живота ви. Днес трябва да изключите всякакви прояви на аскетизъм. Можете да консумирате всичко, дори алкохолът в малки количества има благоприятно въздействие, особено червеното вино. Акцентирайте не върху количеството, а върху качеството на храната, обстановката и начина на поднасяне и компанията, в която я консумирате. Във вечерните часове обърнете специално внимание на кулинарните си желания- в 18 лунен ден оргънизмът може да ви подскаже от какво има нужда. Специално място  на трапезата за вечеря трябва да намерят ядките, най-вече орехите.Консумирайте ги в неограничени количества!

Луната в Лъв носи празнично настроение и е много вероятно да ви се прииска да споделите трапезата с приятели. Съответно за да се насладите на компанията им, а те на вашите кулинарни вълшебства ви е нужно нещо бързо и лесно за приготвяне. Например Пилешки хапки със сусам и пармезан!

Необходими продукти:

500 г пилешко филе
4 с.л. соев сос
3 с.л. лимонов сок
сол на вкус
3 с.л. олио
1/2 ч.ч. брашно
1 яйце
1/2 к.ч. сусам

Първо си налейте чаша хубаво вино, за да  ви поддържа настроението! А след това започнете с потготовката. Месото се нарязва на хапки и се маринова със соевия сос, лимоновия сок, олиото и солта за поне 2 часа. През това време може да забъркате кьопоолу-как и защо? - четете по- надолу!
Брашното се сипва при вече маринованото месо и се разбърква добре - всяка хапка трябва добре да се оваля в брашно. Оставя се за десетина минути. Яйцето се разбива лко с тел и се изсипва при хапките. Разбърква се хубаво. След това се изсипва и сусамът - трябва да залепне добре по хапките. Пържат се в нагорещена мазнина. Отцеждат се върху салфетка.

Хапките стават сочни и вкусни и са много вървежни с бира или вино :)

Докато пишех за пилето обаче в главата ми се намести траен образ. Комбинацията пипер, патладжан и орехи може да роди едно невероятно творение на балканската кулинария - Кьопоолу. Върви с всичко - направо е незаменимо и си представям отсега удоволствието да загребвам от вкусната смес с пилешката хапчица.

Необходими продукти:

800 г печени патладжани
400 г печени чушки
4-5 скилидки чесън
100 г орехови ядки
60 мл олио
сол

Чушките и патладжана се обелват  и се нарязват на ситно, или се смилат с миксер.Полученото пюре се подправя със счукания чесън и сол на вкус. Олиото се налива на тънка струя, като се бърка непрекъснато. Накрая се прибавят счуканите орехови ядки. По желание  и с малко оцет (лимонов сок).

Добър апетит!