8 януари: Зелеви пурички и джинджифилови сладки

Архив Варна

07-01-2012, 14:29

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Ако желаете да се освободите от токсини, шлаки и излишни килограми, пийте повече течности, за да стимулирате отделителните процеси в организма, но не гладувайте.

Луна в Рак активира водния тригон и стимулира процесите, свързани с движението на течностите в организма - кръв, лимфа и др. Желателно е да се намали приемът на течности и в менюто да присъстват горещи, сухи и леки храни. При луна в Рак много добре се усвояват веществата, съдържащи се в млечниите продукти, яйцата, картофите, лука, зелето, цвеклото и цитрусите. Подходящите подправки са розмарин, мак, градински чай, копър. Здравословно и полезно е също така да консумираме повече риба и морски продукти. Луната в Рак е господарка и тук кулинарните й умения целят да постигнат уют, грижа, сигурност и здраве. Тя не обича да гладува и държи да поднася и консумира прясно приготвена, топла храна.

15-16 лунен ден. Менюто отново е разнообразно с много зеленчуци, бобови и зърнени храни. Храната трябва да е лека и питателна. Въздържайте се от преяждане – организмът ви няма да добие повече сили, а напротив - ще изчерпи допълнителни ресурси, за да я усвои и преработи. Ограничете консумацията на месо, включително риба, гъби, мазни и трудносмилаеми храни. Отдайте предпочитанията си на течните храни. Ако желаете да се освободите от токсини, шлаки и излишни килограми, пийте повече течности, за да стимулирате отделителните процеси в организма, но не гладувайте.

В указанията разполагаме с перфектна формула - зеленчуци, бобови и зърнени храни. Оформя се плънка, с която можем да завием вкусни

Зелеви пурички

Необходими продукти:

кисело зеле
1 ч. ч. киноа или ориз
1 ч. ч. сварен нахут
4 с. л. зехтин
1 стрък праз, ситно нарязан
2 скилидки чесън, нарязани
1 морков, нарязан на ситно
1 сушена червена чушка, натрошена
1 ч. л. сушени копър и джоджен или нарязани пресни
1 ч. ч. зелев сок
100 мл бяло вино

ще им направим и сос, за който са ни нужни:

1 глава лук, нарязан на ситно
1 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
1 с. л. брашно
1½ ч. ч. зелев сок

А сега да ги приготвим:
В загретия зехтин се слагат празът, чесънът и морковът. Задушават се на силен огън, докато водата се изпари. Добавят се чушката и киноата и се налива 1 ч. ч. вода. Подправя се със сол и пипер на вкус, оставя се да поври, докато киноата попие водата. Добавят се нахутът и зелените подправки.

Жилките на зелевите листа се изтъняват с остър нож. Плънката се разпределя върху листата и те се завиват като пури. На дъното на тавичка се слагат останалите листа, върху тях се подреждат пурите. Заливат се със зелевия сок и виното. Слагат се да се запекат за 20-30 мин. на 190º С.

За соса лукът се задушава в олиото с 1 с. л. вода. Щом водата се изпари и лукът стане прозрачен се добавят червеният пипер и брашното, разбъркват се и се заливат със зелевия сок. Сосът се разбърква, докато се посгъсти. Готовите зелеви пури се заливат със соса и се поднасят.

А ето и обещаните

джинджифилови сладки:

Необходими продукти:

85 г масло
3 с.л. захар
100 г мед
1 яйце
350 г брашно
1/2 к.л. сода бикарбонат
1 с.л. джинджифил на прах
2 к.л. канела
2 с.л. настъргани лимонови и портокалови корички

Начин на приготвяне

В дълбок съд на котлона се разтопява маслото, заедно със захарта и меда. Когато сместа изстине, се добавя яйцето и се бърка добре. Отделно се разбърква брашното със содата и подправките и се добавя към маслената смес. Прибавят се и цитрусовите коричи и тестото се омесва на ръка. Оставя се на хладно за около 1 час, след това се разточва на тънка кора, от която се изрязват формички по желание. Сладките се подреждат в тавичка, застлана с хартия за печене и отгоре се намазват с разбит белтък и се украсяват по желание със стафиди, сушени плодове, цитрусови корички. Пекат 6-8 минути в загрята фурна на 200 градуса.
Ухаят прекрасно и са идеално допълнение за чая, който трябва да консумираме в големи количества сега.