29 декември: Две предложения за риба с паста и броколи с киноа за вегетарианци

Архив Варна

28-12-2011, 18:16

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Днес ще бъдем изключително чувствителни към заобикалящата ни среда и храненето в негативна обстановка може да предизвика депресии и да влоши  метаболизма.

Луна в Риби. Подчертана е водната стихия, която отговаря за телесните течности, регулира лимфната система и е отговорна за чувствата ни. Това налага да приготвяме и консумираме храната с особено внимание към доброто настроение. През този период ще бъдем изключително чувствителни към заобикалящата ни среда и храненето в негативна обстановка може да предизвика депресии и да влоши  метаболизма.
Луната в Риби благоприятства усвояването на полезните хранителни съставки, които ще получим от следните продукти: Всички храни, съдържащи йод и желязо, на първо място морските продукти, следвани от спанак, коприва, цвекло,броколи, краставици, зрял боб, черен дроб, постно говеждо, агнешко месо, яйца, паста, стафиди, кайсии, грозде, пъпеши
6 лунен ден. Шести лунен ден подчертава допълнително водната стихия, тъй като е под нейно влияние. От менюто трябва да бъдат изключени млякото и производните му продукти. Те обикновено предизвикват допълнително повишаване на водния баланс в организма, което днес може да доведе до негативни последствия и отклонения. Изключение прави синьото сирене. Полезно е също така да ограничите приема на течности - излишното количество вода може да предизвика отоци по тялото.

Днес ще се концентрираме върху рибно меню като добавим към него и листните зеленчуци, които изцяло съответстват на знака Риби и са много подходящи за комбинация с морски продукти.
А ето и една рецепта, която освен всичко друго съдържа и препоръчваната паста:
Бяла риба със спанак и макарони

Необходими продукти

400 г бяла риба
1 пакет замразен спанак, но все пак потърсете първо пресен
250 гр. макарони - по избор
50 г синьо сирине
6 скилидки чесън
1 глава лук
2 с.л. олио
сол,черен пипер-според вкуса

Приготвяне:

Рибата се посолява и подправя с черен пипер. Изпича се в тиган без мазнина.
Спанакът се задушава в олиото заедно със ситно нарязания лук и малко сол. Малко преди да се отстрани от огъня, му се добавя счуканият със сол чесън и се разбърква.
Макароните се сваряват в подсолена вода и се отцеждат. В порционни чинии се нареждат сварените макарони. Покриват се със задушения спанак. Върху тях се слага опечената риба и се поръсва с настърганото сирене.

Аз не съм любителка на спанака и затова ще си направя модификация без него

Паста, запечена с риба тон

Необходими продукти:

400 грама риба тон филе от консерва
800 грама домати, нарязани на дребно
400 грама фузили или друг тип паста
75 грама сирене чедър
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 морков
1 червена чушка
2 чаени лъжички ситно нарязан магданоз
зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете на дребно почистения лук, чесъна, моркова и червената чушка и ги задушете до омекване в 2 супени лъжици зехтин. Добавете рибата и доматите, овкусете и оставете да заври. Задръжте на котлона около 15 минути или докато сместа видимо се сгъсти.
Сварете фузилите междувременно, но не ги оставяйте да омекнат прекалено. Прецедете и изсипете в соса, заедно с магданоза.
Сложете цялата смес в подходящ огнеупорен съд и поръсете с настърганото сирене. Запечете във фурната за няколко минути, докато сиренето отгоре се разтопи.
На абсолютните вегетарианци предлагам да опитат тази вкусотийка : Киноа с броколи

Необходиими продукти:

200 г киноа;
1 глава броколи (накъсано на цветчета);
1 с.л. настърган пресен джиндижфил;
2 с.л. зехтин;
сол

Начин на приготвяне:

Сложете броколите 300 мл кипяща вода да се сварят за 3 минути. Пюрирайте в блендер и поддържайте топло на котлона. Междувременно сварете киноата в подсолена вода за 10 минути и отцедете. Отделно загрейте зехтина и джинджифила в тиган на много тих огън за няколко минути.
Смесете киноата с пюрето от броколи, отгоре залейте с джинджифиловия зехтин и поръсете с пиниите.

Ястията са леки,но това пък позволява да ги консумираме в неограничени количества.

Добър апетит!