Исторически връх на овърнайт депозитите в ЕЦБ

Архив Пловдив

28-12-2011, 15:01

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Овърнайт депозитите в Европейската централна банка достигнаха нов исторически връх

Овърнайт депозитите в Европейската централна банка достигнаха нов исторически връх. Парите, които търговските банки от еврозоната са складирали в смятаната за сигурно убежище финансова институция, са достигнали 452 млрд. евро, показват данните от сряда.


Тази сума е по-голяма от 412-те милиарда, регистрирани преди ден и е най-голямото количество еднодневни депозити в ЕЦБ от въвеждането на единната валута през 1999 г. Драстичният ръст на овърнайт депозитите е сигурна индикация, че междубанковият пазар в еврозоната страда от липса на доверие. Банките не смеят да рискуват и предпочитат да държат свободния си ресурс на депозит при ниска лихва от 0.25% в ЕЦБ, вместо да отпускат кредити на фирмите срещу много по-висока лихва.

Миналата седмица ЕЦБ отпусна на 523 банки от еврозоната рекордните 489 млрд. евро под формата на тригодишни кредити, за да свалят напрежението върху финансовите институции, които пострадаха от дълговата криза в Европа. Кредитите на ЕЦБ се отпускат с годишна лихва от 1%. В същото време търговските банки държат почти същата сума на депозит в централната банка при 0.25% годишна лихва.