28 декември: Глазирани свински ребърца, салата с леща и киноа и една необикновенна крем-супа

Архив Варна

27-12-2011, 19:48

Автор:

ЕЛЕНА ПЕНЧЕВА

Всичко от Автора

Луна във Водолей,  5 лунен ден

Луната във Водолей активизира въздушната стихия , а тя отговаря за  движенията и процесите, свързани с перисталтиката, уринирането и дишането. Желателно да се избягват суровите храни, зърнените продукти и рафинираната захар. Подходящи за косумация продукти са зеле, аспержи, целина, маруля, броколи, чушки, леща, боб,  риба, стриди, пълнозърнест хляб,кисело мляко, краве сирене.
5 лунен ден. Това е единственият ден в лунния месец, в който храната изгаря без остатък и се превръща в чиста енергия. В организма протичат мощни процеси и гладуването е категорично противопоказно - освен енергиен дисбаланс може да придзвика и поражения върху костната структура. Преяждането също не е желателно, тъй като тялото ще насочи енергията не към собствената си трансформация, а към усвояването на храната и преработването на шлаките от нея. Това може да предизвика нарушения и блокажи в работата на имунната система и енергийния обмен в организма. В последствие клетките ще загубят от способността си да се адаптират към промените и да реагират на стреса, което предизвиква обратни реакции. Отчитайки всичко това, през 5 лунен ден е нужно да се яде до насита, но да се избягват тежки и трудносмилаеми храни, а така също и да се консумират повече течности. Помнете, че всичко, поето днес, става част от организма ви – във физически и духовен план. Въздържайте се от консервирани, мариновани и химически обработени продукти и храни.
Днес явно ще трябва да похапваме повечко за да набавим нужните на организма вещества. Общо взето в храната няма ограничения, а ние ще се погрижим да приемем най - важните вещества още със салатата за да можед да си позволим волности в основното муню. Нека опитаме тази вкусна хранителна Салата с киноа, леща и домати:

Необходими продукти:

1 ч.чаша сварена киноа
500 гр сварена леща
1 домат
2 скилидки чесън
10-15 черни маслини
2 стръка зелен лук
1 чушка
1 стрък целина
½ ч.чаша сирене Фета (на кубчета)
½ ч.чаша начукани орехи (или бадеми)
3 суп.л. зехтин
3 суп.л. пресен лимонов сок
1 малка връзка магданоз
Мента
Копър
Сол

Приготвяне:

Киноата и лещата се смесват в дълбока купа. Добавят се нарязаните на кубчета домати и чушка, нарязаните на дребно лук, целина и зелени подправки, както и маслините, орехите (или бадеми), сирене Фета и счукания чесън. Салатата се овкусява с лимонов сок, зехтин и сол и се сервира веднага.
Може да се добави като салата или гарнитура към Свински ребърца с глазура например:

Необходими продукти

1 кг свински ребърца
1 чаена чаша тъмна бира
3 супени лъжици соев сос
2 супени лъжици кетчуп
2 супени лъжици ( не много пълни ) мед
1 / 2  чаена лъжичка млян джинджифил
10 скилидки чесън
черен пипер
сол
масло

Приготвяне

В дълбока тенджера с масло сложете нарязаните ребърца , прибавете сол .
Изпържете ребърцата така, че от всички страни да бъдат тъмно златисти, направо да си бъдат готови . Не се притеснявайте , че дъното на тенджерата ще потъмнее и ще има препържени парченца в маслото .
Махнете ребърцата от тенджерата , а нея махнете от котлона за малко и изсипете бирата при маслото . Сложете и меда, кетчупа , соевия сос и пипера .
Разбъркайте ,  докато сосът заври и всички тъмни елементи от пърженето на ребърцата се смесят с него  .
Поставете ребърцата в тава и ги залейте със соса . Сложете около тях и скилидките чесън .
Покрийте с фолио и печете на 180 градуса около 1.30 минути .
Периодично мажете ребърцата със соса .
Накрая махнете фолиото и ги запечете .
Всичкия сос трябва да попие в ребърцата ,за да останат само " на масло ".
Да си призная, аз вече ги метнах във фурната- ухаят прекрасно ! А за утре ще си направя ето тази вкусна Зеленчукава крем супа:

Необходими продукти

4 сладки картофа
8 моркова
1  чаена чаша прясно мляко  
300  грама вода
1  глава кромид лук
2  стръка прясна целина
2  стръка пресен копър
краве масло
черен пипер
2  щипки джинджифил
лимонов сок
1 / 4 ч . л . горчица
1  малка кофичка заквасена сметана
1  пилешки бульон

Приготвяне

В тавичка се нареждат обелените и срязаните на 2 половинки картофи , слагат се и целите моркови ,  върху тях се поръсва краве масло и ги слагат във фурната да се изпекат до омекване.
Това всъщност е най- интересното в рецептата - че основните зеленчуци не са варени,  а печени. Водолей е царсттвото на експериментите и нестандартните решения обаче, така че надявам се Луната да ме подкрепи. А и изпечените в краве масло зеленчуци ще придадът невероятно екзотичен  вкус на супата .
Докато се пекат картофките, в тенджера се разтопява една лъжица краве масло и в него се задушава нарязания на едно кромид лук. Добавя се  водата, бульона и зелените подправки. Оставят се да къкрят за малко на слаб огън. Накрая се прибавят сметаната и горчицата разбърква се добре до получаване на хомогенна смес и се отвежда от котлона. Сега към течността трябва да се добавят изпечените вече моркови и картофи. За да не повредим пасатора ще трябва първо да ги намачкаме добре с вилица. След това пасираме и изсипваме всичко в готовия бульон. Еми...готово-следва да консумираме.

И понеже всичко поето  чрез храната по време на 5ия лунен ден, оставя отпечатък във физиката и психиката ни, направете така че готвенето да ви е приятно- слушайте хубава музика, усмихвайте се и си мислете само за приятни неща!
Добър апетит!