Още 5,4 млн. долара глоба отнесе „Шеврон" заради разлива в Бразилия

Животът

25-12-2011, 11:44

Снимка:

GETTY IMAGES

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В началото на ноември т.г. от сондаж на "Шеврон" и нейна местна дъщерна фирма изтекоха 416 500 литра петрол, които изплуваха на брега край Рио де Жанейро.

Бразилският институт за околна среда и възобновяеми биоресурси (Ibama) глоби американската компания „Шеврон" (Chevron) с 5,4 млн. долара

за причинения от нея разлиф на нефт в шелфа до Рио де Жанейро, се казва в съобщение на Ibama, цитира News.bg.

В началото на ноември т.г. от сондаж на "Шеврон" и нейна местна дъщерна фирма изтекоха 416 500 литра петрол, които изплуваха на брега край Рио де Жанейро.

Компанията вече беше глобена с 28 млн. долара заради петролния разлив.

Прокуратурата вече поиска незабавно прекратяване на всички сондажи на „Шеврон" и подизпълнителя й "Трансоушън" в Бразилия. Засега е в сила временна забрана за 3 месеца.

Гражданското дело, заведено от федералните прокурори на щата Рио де Женейро, иска да спре дейността на компаниите в Бразилия. Това заяви в уебсайта си офисът на прокурорите. Този ход би довел до затварянето на 10 петролни платформи на „Трансоушън", които оперират в Бразилия. В изявлението се казва, че по време на разследването прокурорите са установили, че „Шеврон" и „Трансуоушън" не са били способни да контролират щетите, причинени от теча, което е доказателство за липса на планиране и управление на околната среда.

Някои експерти от съдебната система изразиха мнение, че делото е може би политически мотивирано и трудно ще бъде спечелено заради многото регулации на петрола в Бразилия, техническата сложност на процеса и липсата на конкретни доказателства към днешна дата, които да показват сериозна небрежност или умишлено грешни действия.