Информация за птичи грип притесни САЩ, Вашингтон цензурира изданията

Архив Пловдив

21-12-2011, 14:38

Автор:

Калоян Калев

Всичко от Автора

За пръв път в историята си САЩ накара открито издания да цензурират научна информация

За пръв път в историята си САЩ накара открито издания да цензурират научна информация заради опасения, че от нея може да се възползват терористи, пишат "Ню Йорк таймс" и "Гардиън". Правителствен консултативен орган поиска от научните списания "Нейчър" и "Сайънс" да не публикуват подробности относно биомедицински експерименти за грипен вирус, за да не бъдат използвани сведенията от терористи за предизвикване на епидемии от смъртоносни вируси. Искането е отправено от Националния научен консултативен орган за биосигурността на САЩ.

Той е приканил двете научни издания да цензурират статиите си. В тях ще трябва да фигурират само изводите на учените, но не и подробности за експериментите, довели до тези заключения. Двете издания са взели напълно сериозно искането на регулаторния орган и вероятно ще му се подчинят, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Според "Гардиън" научните издания обаче не смятат да се вслушат в призива. Спорните експерименти, извършени в САЩ и Холандия, са помогнали на учените да създадат форма на смъртоносния птичи грип, която да се предава много бързо и лесно между фретки (декоративен пор).

Експериментите с фретки са смятани за много добър модел за това какво би се случило с предаването на подобен вирус между хората. Това лесно предаване на новата форма на вируса на птичия грип може да улесни разпространението му по целия свят, ако "технологията на разпространение" попадне в ръцете на терористи. Вирусът на птичия грип H5N1 рядко заразява хората, но се отличава с висока смъртност. От 1997 г. досега по света от него са се заразили 600 души, като повече от половината от тях са починали. Почти всички са се заразили от птици и повечето случаи са били в Азия. Вирусът на птичия грип е много смъртоносен при директна зараза на човек от болна птица, но досега той все още не е мутирал във форма, която може да се предава лесно от човек на човек. Според учените, ако вирусът мутира и започне да се предава от човек на човек, то това може да причини една от най- смъртоносните пандемии на планетата.